Startsida - Nyheter

Radar

Fler nödvattentankar köps in för att klara kriser

Nödvattentank.

För att klara dricksvattenförsörjningen vid kriser finns nödvattentankar som kommuner kan använda sig av. Nu meddelar Livsmedelsverket att man kommer öka antalet tankar för att få bättre kapacitet över hela landet. 

Vid en kris är brist på vatten det kanske allvarligaste problemet du kan ställas inför – en vuxen person beräknas behöva mellan 3–5 liter vatten per dygn. Därför uppmanas privatpersoner i sin krisberedskap säkra sin vattentillgång, dels genom att tappa upp vatten i rena flaskor eller dunkar som bör förvaras mörkt och svalt, dels genom att ha tomma dunkar för att hämta vatten vid vattentankar som kommunen placerar ut vid en kris. Nu meddelar Livsmedelsverket att man har införskaffat fler vattentankar som kommuner kan använda vid krissituationer.

– Vi har köpt in fler nödvattentankar och ökar därmed kapaciteten att stötta vid akuta behov på fler platser i landet, säger Åsa Signer, enhetschef för dricksvattenförsörjning på Livsmedelsverket. 

Kommunen ansvarar för vattenförsörjning även i kris

Även vid krissituationer eller under krig är det din kommun som ansvarar för att du ska ha tillgång till dricksvatten. Om till exempel strömmen går under en längre period kan vattenpumpar sluta att fungera och därför är det viktigt att göra vatten tillgängligt på andra sätt, och nödvattentankar är en möjlighet för kommuner att tillgodose behoven som finns. Kommuner har egna planer för vattenförsörjningen vid kriser och nödsituationer, men om detta inte är tillräckligt kan de låna nödvattentankar,

− Vi har depåer med nödvattenutrustning på flera platser i landet och har nu köpt in ytterligare nödvattentankar för att få en bättre kapacitet och en bättre spridning över landet. Den här utrustningen kan också användas vid utbildningar och övningar, säger Åsa Signer.

Kommuner har egen beredskapsplan

Kriser kan uppstå av flera skäl, utöver krig och konflikt kan vattenläckor, föroreningar eller vattenburna smittor orsaka att dricksvattnet i kranen under en tid måste ersättas. Nödvattentankar stärker kommunernas beredskap inför sådana akuta händelser. Dessutom har Livsmedelsverket tagit fram stöd för kommunernas arbete för krisberedskap. 

− Även om Livsmedelsverket kan bistå vid nödlägen så är det viktigt att kommunerna har en egen beredskap och har planerat för nödvattenhantering inom sitt område, säger Åsa Signer.

Mängden vatten som enskilda kan hämta vid nödvattentankar kommer att vara begränsat eftersom vattnet ska räcka till många. Enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) kan du i ett nödläge även hämta vatten från vattendrag. Då uppmanas du ta vatten som antingen rinner eller finns längre ut från stranden och sådant vatten måste alltid kokas innan det kan drickas. Även snö och is måste kokas, och vattnet ska kokas upp kraftigt så att stora bubblor bildas. Detta för att ta död på eventuella bakterier, virus  och parasiter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV