Startsida - Nyheter

Radar

Naturvistelser ger goda hälsoeffekter även i kyla

Skog i frost.

Det spelar ingen roll om klimatet är varmt eller kallt om du vill få positiva hälsoeffekter av att vara ute i naturen. En ny avhandling visar att den som lider av stressrelaterad ohälsa gynnas av naturen även under vintern i norra Sverige.

Att vara ute i naturen har goda hälsoeffekter är välkänt. En grupp som kan gynnas av naturupplevelser är de som lider av stressrelaterad ohälsa. Nu visar en ny avhandling i omvårdnad att det går lika bra att få natur på recept i kallt klimat, och det krävs inte heller så omfattande åtgärder för att få en positiv effekt. 

– Jag hoppas att fler kan få upp ögonen för naturens positiva effekter för personer med stressrelaterad ohälsa och se det som ett viktigt komplement till behandling inom sjukvården. Vem som helst kan gå ut i naturen, men när man mår dåligt och inte har energi och motivation kan man behöva stöd för att komma i gång och hitta verktyg och strategier, säger Gunilla Johansson, som nyligen har disputerat i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet.

Tidigare studier i södra Sverige

Studier har tidigare visat att många får positiva hälsoeffekter av att vistas ute i naturen men mycket av forskningen har gjorts i södra Sverige, och har då handlat framför allt om trädgårdsaktiviteter. I Gunilla Johanssons avhandling har hon undersökt om naturupplevelser på recept fungerar lika bra under kall vinter i norra Sverige.

I en delstudie har hon följt två personer på nära håll. De deltog i ett program med naturbaserade aktiviteter för sin stressrelaterade ohälsa. I programmet ingick vistelse bland djur på en gård, och i skogen. De deltog i så kallade skogsbad då man bara är i skogen för att ta del av sinnesintrycken det ger. De fick ligga på renskinn i snön, och det kalla vädret var inget hinder för deltagarna att få positiva effekter:

– Deltagarna beskrev att de upplevde välbefinnande, glädje och harmoni. Det är positiva känslor som hängde kvar även efteråt, säger Gunilla Johansson.

Stressande tankar mildras 

Hon har också undersökt hur personer i olika grader av stressrelaterad ohälsa som har fått natur på recept har reagerat pågå naturupplevelser. Vissa var sjukskrivna, andra jobbade. De fick råd att bege sig ut och vara i naturen av olika kontaktpersoner inom vården. De råddes att inte fokusera på att vara aktiva utan att ta långsamma promenader i naturen, och att stanna upp för att ta in omgivningen.

– Många hade varit ute i naturen tidigare men prioriterat bort det när stressen tog över i deras liv. Råden blev en hjälp att komma över tröskeln att ta sig ut. Stunderna i naturen gjorde att stressande tankar lugnade ner sig och det gav möjlighet till reflektion. Att vistas i naturen kunde även ha betydelse på ett existentiellt plan, då det gav en känsla av meningsfullhet och samhörighet med naturen, säger Gunilla Johansson vars avhandling också visar att det inte krävs långa perioder av åtgärder för att uppnå en positiv effekt. 

Skydd mot sjukskrivning

Därmed kan naturvistelse även vara ett sätt att må bra för den som återgår till arbete efter en sjukskrivning och det kan också fungera som en försäkring mot att hamna i sjukskrivning i framtiden.

– Naturen kan främja hälsa i olika faser av stressrelaterad ohälsa, och även mindre omfattande interventioner har positiv effekt. Dessutom visar studierna att vintern med snö och kyla inte behöver vara ett hinder, utan även kan innebära fördelar som möjligheten att ta sig fram på isen på älvar och sjöar och att snön dämpar störande ljud från biltrafik, säger Gunilla Johansson.

Ny avhandling

Gunilla Johanssons avhandling Nature-based interventions to promote health in people with stress-related illness kan du läsa här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV