Startsida - Nyheter

Radar

Äldre aktiva för att göra utsatta områden tryggare

Afsaneh Taei.

Äldre människor som bor i utsatta områden är ofta aktiva för att göra sina närområden mer välmående och tryggare. Det framkommer i en ny avhandling av Afsaneh Taei vid Lunds universitet.

I en ny avhandling problematiseras bilden av äldre människor som sköra och passiva. Afsaneh Taei har intervjuat 42 äldre personer och ytterligare 462 äldre har svarat på en enkätundersökning, studier som ingår i hennes avhandling. Resultatet är att tvärtemot passiva är många äldre engagerade i sitt närområde. 

– De vill bidra. Bland de urbana områden med mycket kriminalitet och droghandel som ingick i studien, är det intressant att se att de flesta äldre försöker anpassa sig. De kämpar för att känna sig trygga, genom att till exempel konfrontera droghandlare och nattvandra. Och de gör det inte bara för sin egen skull, de vill gynna även andra, säger Afsaneh Taei, som ingår i i forskargruppen Aktivt och hälsosamt åldrande vid Lunds universitet, och som också är kliniskt verksam som arbetsterapeut.

Agerar mot droghandel och vandalism

I enkätundersökningen deltog personer över 65 år som bor i utsatta områden i Helsingborg och Landskrona, liksom kommunerna Östra Göinge och Örkelljunga som länge har haft omfattande utflyttning. Bland svaren framkom att äldre försöker att agera mot öppen droghandel, anlagda bränder, vandalism och skottlossning genom att exempelvis plocka skräp eller ta bort klistermärken som har kopplingar till droghandeln. 

Vissa uttryckte missnöje med sitt närområde men de flesta kände lojalitet mot det och försvarade områdets rykte. 

– Resultaten är unika på så vis att man inte tidigare har studerat dessa utsatta områden på det här sättet. Äldre uppmärksammas inte lika mycket i samhällsdebatten, fokus har varit främst på yngre personer och de i arbetsför ålder som bor i dessa områden, säger Afsaneh Taei.

Äldre aktiva i sitt närområde

Afsaneh Taei har gjort både kvalitativa och kvantitativa studier för sin avhandling Place attachment and participation among older adults living in disadvantaged areas som hittas här

42 äldre personer har intervjuats, och ytterligare 462 äldre personer har deltagit i enkätundersökningar som genomfördes 2021–2022. 

Bland resultaten framkommer det att många äldre personer i utsatta områden försöker åstadkomma förändringar som ska förbättra områdets trygghet.

Många vill trots utmaningarna området står inför inte flytta därifrån.

Av dem som är missnöjda är det många som kände sig begränsade och isolerade, vissa vill flytta från det utsatta närområdet men har inte råd. 

De som vill bo kvar lyfte problemen i sitt närområde men försöker hitta strategier för att bidra till lösningar, och är dessutom lojala med sina områden. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV