Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Städa i naturen tillsammans med Hela Sverige plockar skräp

Skräp på strand.

Den 21 september arrangerar Håll Sverige rent en nationell skräpplockardag. Över hundra tusen svenskar har redan anmält sig – i Hedemora kommer hela åtta procent av invånarna att plocka skräp.

Tiotusentals svenskar kommer att gå ut och städa naturen från plast, fimpar och annat som inte hör hemma där. Hela Sverige plockar skräp arrangeras av Håll Sverige rent den 21 september för sjunde året i rad. De gör det i samband med den internationella skräpplockardagen World Cleanup Day som infaller den 20 september. 

– När vi gemensamt går ut och plockar skräp stärker vi normen om att nedskräpning aldrig är okej, samtidigt som vi gör vår omgivning lite renare och trevligare, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.

Skräp på land och hav är ett stort problem som drabbar både djur, natur och människor och som dessutom kostar mycket pengar att hålla efter. Nästan en halv miljon svenskar har under de senaste tre åren varit med och plockat skräp i september, och drygt ett ton skräp har plockats upp. Förra året var 157 000 svenskar anmälda, och arrangörerna hoppas på ännu fler deltagare i år. 

Det går att plocka skräp helt själv, eller delta i olika skräpplockarevenemang som organisationer, föreningar och företag anordnar, och du kan söka på Hela Sverige plockar skräps hemsida för ett evenemang i närheten.

Skräpplockardagar har arrangerats länge runt om i världen. I slutet av förra året beslutade FN att göra den 20 september till en global städdag. I år är temat för dagen arktiska städer och marint skräp. Syftet är att motivera människor runt om i världen att anta ett hållbart levnadssätt för att skydda de arktiska regionerna. 

Plocka skräp

Vill du också plocka skräp den 21 september? Då kan du anmäla dig här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV