Startsida - Nyheter

Radar

IBS-patienter blev bättre av minskat socker och stärkelse

Bodil Ohlsson.

Mindre socker och stärkelse i kosten minskade symtomen hos personer med mag- och tarmsjukdomen IBS – lika mycket som mer krävande restriktioner av maten. Det visar en ny studie från Lunds universitet.

Det räcker med att undvika socker och stärkelse för att minska symtomen för IBS. Det visar en ny studie från Lunds universitet som har jämfört effekterna av en kost med mindre socker och stärkelse och den i dag rekommenderade kosten för personer med IBS, FODMAP. FODMAP (fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler) är en kost där den med IBS bara äter livsmedel som innehåller lite eller inget av de kolhydrater som tarmen har svårt att bryta ner. 

Bodil Ohlsson, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, har tagit fasta på upptäckten att det bland personer med IBS finns en överrepresentation av en genetisk variation som förhindrar nedbrytning av socker och stärkelse i tarmen. Hennes tanke var därför att testa en kost med just mindre socker och stärkelse. I en tidigare studie undersökte hon hur personer med IBS reagerade på en kost med betydligt mindre socker och stärkelse, en så kallat SSRD-diet i vilken även färdigrätter och hårt processad mat ska undvikas. Den studien visade kraftigt minskade IBS-symtom.

Även sötsug minskade

I den nya studien har Bodil Ohlsson undersökt hur väl SSRD-dieten står sig mot den rekommenderade kosten FODMAP som också utesluter exempelvis gluten och laktos. 

– Så 2022 påbörjade vi den här studien där vi jämfört SSRD och Low FODMAP. 155 diagnostiserade IBS-patienter är med i studien, lottade till att följa antingen SSRD eller Low FODMAP i fyra veckor. De fick inte lov att redan stå på någon diet, utan åt så att säga ”vad som helst” innan, säger Bodil Ohlsson.

I båda grupperna fick omkring 75–80 procent av patienterna minskade symtom i högre utsträckning än väntat. Bland de som under testet åt en SSRD-diet minskades också sötsuget mest. 

– Vi vill egentligen inte ens kalla SSRD för en diet. Det är så alla borde äta, inte bara de med IBS. Och till skillnad från Low FODMAP är SSRD lätt att förstå och lättare att följa. Du kan äta av allt när du är bjuden på middag, bara mindre av vissa saker. Om du vilar magen resten av veckan kan du synda lite en dag! säger Bodil Ohlsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV