Radar

Varmare klimat kan ge ökade möjligheter för havsvindkraft

Vindkraftverk till havs.

Den globala uppvärmingen kan leda till att möjligheten för vindkraften i haven nära kusten ökar. Samtidigt utgör havsvindkraft en viktig förnybar energikälla som också kan bidra till att begränsa den globala uppvärmningen. Det menar forskaren Cheng Shen från Göteborgs universitet. 

Den globala uppvärmningen påverkar hur vindar blåser över jorden och därmed förändras också potentialen för vindkraft. Forskare från bland annat Göteborgs universitet har nu undersökt hur vindförhållandena över kustnära hav kommer att förändras i takt med ett varmare klimat, och kommer fram till att vinden kommer att öka över haven, liksom minska över land, i högre utsträckning än de prognoser som har gjorts utifrån tidigare klimatmodeller.

– Vi jämförde klimatmodellerna med observationsdata under perioden 1940–2014 och kunde se att modellerna tenderar att underskatta de långsiktiga vindförändringarna som sker. Det kommer blåsa mer över de kustnära haven när jorden värms upp än vad dagens modeller visar, säger Cheng Shen, doktorand i meteorologi på Göteborgs universitet.

Vindstyrkor över land tros minska

Frågan om hur vindarna över hav förändras i takt med ett varmare klimat har inte utretts i samma utsträckning som hur klimatförändringar påverkar vindar över land. Men i den nya studien har forskarna utgått från fyra möjliga scenarier från FN:s klimatpanel IPCC. 

Det varmaste scenariet med 4 grader Celsius varmare global medeltemperatur jämfört med innan industrialiseringen skulle kunna öka vindarna över kustnära hav med nio procent i genomsnitt. I Europa skulle vindkraften kunna öka med upp till 26 procent, jämfört med om uppvärmningen blir 1,5 grader. Skulle uppvärmningen bli omkring 2 grader ökar potentialen med vindkraften med omkring 5 procent. 

– Vår studie är intressant eftersom flera andra studier visar att vindstyrkorna över land minskar i IPCC:s framtidsscenarier. Det sker alltså ett skifte där en del av vindenergin flyttar ut över haven, säger Cheng Shen.

I studien har forskarna räknat på potentiell vindkraft över hav ut till 37 mil från land, vilket utgör en ekonomisk zon där länderna kan uppföra vindkraftverk. Vindkraftverk över havet kan producera mer energi inte bara för att det blåser mer där utan också för att det inte finns hinder för vinden i form av byggnader: 

– Havsvindkraft har den största tillväxtpotentialen av alla förnybara energikällor och en utbyggnad har av flera länder pekats ut som avgörande för att begränsa den globala uppvärmningen, säger Cheng Shen.

Vindkraft i varmare klimat

Studien Increases of Offshore Wind Potential in a Warming World är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Geophysical Research Letters och går att ta del av här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV