Radar

Studie av avloppsvatten visar ökad användning av sötningsmedel 

Reningsverk för avloppsvatten.

Sötningsmedel i avloppsvattnet  i Uppsala har ökat med mellan 10–20 procent årligen sedan 2019. Det visar en ny studie som har undersökt avloppsvattnet i fem svenska orter. 

Sötningsmedel som sukralos, acesulfam och sackarin används ofta som ersättningar för socker i olika livsmedel. Nu har forskare analyserat avloppsvattnet i fem svenska orter för att undersöka hur konsumtionsmönstret av artificiella sötningsmedel har förändrats och vad det kan betyda för folkhälsan. I Uppsala syns en tydlig ökning sedan 2019.

– Vi ser en årlig ökning på 10-20 procent i mängden sötningsmedel i avloppsvatten. Spannet beror på vilket sötningsmedel vi avser. I vår studie ingick sukralos, acesulfam och sackarin, säger Foon Yin Lai, universitetslektor vid Institutionen för vatten och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet

Det fanns vissa variationer i vilka sötningsmedel som var vanligast förekommande i de olika orterna. I Kalmar var sukralos högre, medan acesulfam och sackarin var högre i Enköping och Östhammar. I Uppsala där ökningen var tydlig över en fyraårsperiod ökade sukralos med 19 procent, acesulfam med 9 procent och sackarin med omkring 8 procent årligen.

Under WHO:s rekommendationer

I den nya studien ligger halterna av sötningsmedlen lång under Världhälsoorganisationens rekommendationer men Foon Yin Lai förklarar att nivån som nu har upptäckts ändå kan vara problematiska och ha effekter på hälsan:

–  Även om studien visar att de generella nivåerna av konsumtion av sötningsmedel ligger långt under WHO:s och EU:s rekommendationer för dagligt intag baserat på toxikologiska bedömningar, visar ny forskning att intag av artificiellt sötade drycker ändå kan kopplas till hälsoproblem vid nivåer långt under detta.

Analys av avloppsvatten

Genom att analysera avloppsvatten kan forskare få insikt i eventuella hot mot folkhälsan, och analys av avloppsvatten har tidigare använts bland annat för att få grepp om spridningen av virus som covid-19, liksom läkemedels- eller droganvändning.

Avloppsvatten från Östhammar, Knivsta, Kalmar, Uppsala och Enköping ingick i studien från Sveriges lantbruksuniversitet, och forskarna drar slutsatsen att analys av avloppsvatten är ett bra hjälpmedel för folkhälsomyndigheter att bedöma vilka åtgärder som bör vidtas. 

Studien Are we using more sugar substitutes? Wastewater analysis reveals differences and rising trends in artificial sweetener usage in Swedish urban catchments är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science Direct. Den kan läsas här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV