Startsida - Nyheter

Radar

Naturskyddsföreningen överklagar beslut om bottentrålning i Bratten

Modell av bottentrålning.

Bratten är ett skyddat område med många rödlistade arter. Ändå är området ett av de mest trålade i Europa enligt Naturskyddsföreningen som nu överklagar ett beslut från Länsstyrelsen i Västra Götaland till mark- och miljödomstolen. 

Bratten som ligger i Skagerrak är ett så kallat Natura 2000-område som syftar till att skydda värdefulla naturområden, naturtyper och den biologiska mångfalden i Europa. Ändå är bottentrålning, där tunga fiskenät släpas över havsbotten för att fånga fisk, tillåtet i över 70 procent av området. Utöver att skada havsbotten får trålfiske upp mycket bifångst, djur som dör utan att ens bli föda. 

– Livet i haven är under akut press och det borde vara självklart att förbjuda bottentrålning i ett område med koraller, hajar, rockor och andra unika och hotade arter, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall på tisdagen.

Bottentrålning river upp sediment på havsbotten, något som skadar djur då deras andningsvägar hindras. Enligt Naturskyddsföreningen minskas också ägg- och yngelöverlevnad av bottentrålning, och i maj i år krävde Naturskyddsföreningen tillståndsprövning och förbud av bottentrålning i Bratten. 

Hundraåriga koraller ”förstörs på ett enda tråldrag”

I juni meddelade länsstyrelsen i Västra Götaland att Naturskyddsföreningens yrkanden hade avslagits. Därför överklagar nu Naturskyddsföreningen ärendet till mark- och miljödomstolen. I sitt yrkande till mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt skriver organisationen att ”det föreligger risk för betydande påverkan på Natura 2000-området Bratten orsakat av fiske med bottentrål”. Naturskyddsföreningen vill nu att ärendet ska hanteras av länsstyrelsen för ”förnyad handläggning”.

Bratten är artrikt, och många av arterna som lever där är hotade. Området är också ett av få i Sverige där det växer koraller. Dessa naturintressen hotas av bottentrålning som är förbjuden på blott 27 procent av området som mestadels ligger inom svensk ekonomisk zon. 

– Bottentrålning förstör miljön. Man kan jämföra det med att plöja en blomsteräng. Korallkolonier som tagit århundraden att växa till sig förstörs på ett enda tråldrag, svampdjur och nässeldjur krossas och försvinner, säger Beatrice Rindevall som menar att bottentrålning bör vara förbjudet i hela det skyddade området:

 – Vi måste börja bevara havets unika miljöer och arter, och för Bratten är ett förbud mot bottentrålning avgörande, säger Beatrice Rindevall. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV