Radar

Kortnosig sjöhäst upptäckt i svenskt vatten

Kortnosig sjöhäst.

En sjöhäst har hittats i svenskt vatten. Den upptäckes av doktoranden Elena Tamarit Castro som undersöker hur klimatförändringar påverkar fisk i kustområdena. 

Två gånger tidigare har en sjöhäst dokumenterats i svenska vatten men aldrig tidigare har ett sådant fynd gjorts inom ramen för forskning. Men nu har Elena Tamarit Castro och hennes team hittat vad som tros vara en kortnosig sjöhäst i samband med insamling av fisk vid en ålgräsäng i närheten av forskningsstationen i Fiskebäckskil, utanför Kristineberg i Bohuslän. 

– Jag blev väldigt förvånad men kände igen den direkt eftersom jag har sett dem när jag dykt i sjögräsängar i Medelhavet. I mitt doktorandprojekt har jag observerat nära 100 000 individer av fisk och jämfört med historiska data, och det här är den första svenska sjöhästen observerad inom ett forskningsprojekt, säger Elena Tamarit Castro, doktorand vid Kristineberg Center och Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet.

Global uppvärmning kan vara förklaringen

Hon undersöker hur fisk i kustområden påverkas av klimatförändringar och upptäckten av sjöhästen, vars vetenskapliga namn är Hippocampus hippocampus kan ha att göra med att den globala uppvärmningen gjort vattentemperaturen här mer gästvänlig för sjöhästar. Sedan sommaren 2023 har sjöhäst dokumenterats i svenska vatten vid tre tillfällen.

– Sjöhästar är vanliga i Medelhavet där temperaturen är varmare. Eftersom temperaturen ökar på svenska kusten kanske de kommer att bli vanliga här också. Men andra arter kan också försvinna. Just nu undersöker vi hur väl fisk som lever i ålgräsängar klarar av värmeböljor, och de resultaten kan hjälpa oss att förstå varför vissa arter minskar.

Rapporter om historiska fynd samlas

Efter att en sjöhäst i juli i år fotades och hamnade i Strömstads tidning har läsare hört av sig och berättat om tidigare fynd av sjöhäst i deras barndom. Rapporterna sammanställs nu av Charlotta Kvarnemo, professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskaper och kan tyda på att sjöhästen funnits längre i svenska vatten man att detta har blivit känt för biologer:

– Även om enstaka individer av sjöhästar har setts innan, har de senaste årens observationer blivit tätare. Möjligtvis ser vi sjöhästar i Sverige på grund av att vattnet blivit varmare, så att arten kan klara sig här. Det är i så fall troligt att vi kommer se ännu fler sjöhästar i svenska vatten i framtiden, säger Charlotta Kvarnemo.

Kortnosig sjöhäst

Det är en kortnosig sjöhäst som man tror sig ha upptäckt i svenskt vatten. Utöver den kortnosiga finns även den långnosiga sjöhästen i Europa. Som namnen antyder går de att skiljas just på nosens längd. 

Har du upptäckt en sjöhäst eller något annat spännande fynd i havet? Då kan du registrera ditt fynd på SLU:s Artportal, och därmed bidra till forskningen. 
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV