Radar

Fröbank för vilda växter ska bevara svenska ängsblommor

Fröbank.

För första gången får Sverige en fröbank för vilda växter. Det är Naturskyddsföreningen tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne som i år har dragit igång banken för att bevara fröer från vilda ängsblommor. 

Ängsblommorna är hotade då bara en procent av de svenska blomsterängarna finns kvar i dag, jämfört med för hundra år sedan. Nu ska dessa viktiga blommor få ett starkare skydd genom en ny fröbank för vilda växter. Under hösten kommer projektet Swede Seed inledas i Skåne, för att på sikt utvecklas till en nationell fröbank. I projektet ska fröer från ängsblommor samlas in och bevaras långsiktigt för att kunna sås i naturen. 

– Vi är väldigt glada över att kunna starta Sveriges första fröbank för vilda växter. Det är ett sätt att bevara våra ängsblommor, som i dag är hotade, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Fröbanken kommer att etableras på Nordiskt Genresurscenter i Alnarp i Lomma kommun norr om Malmö. Där ska fröer frysas in för långsiktig förvaring. I en annan del av projektet ska ängsväxter odlas upp i syfte att öka antalet tillgängliga fröer, och detta ska ske på Hushållningssällskapet Skånes försöksstation i Borgeby, norr om Alnarp. 

Lokala fröer viktiga 

På grund av bland annat jordbruket har stora mängder blomsterängar försvunnit, vilket utgör hot också mot pollinatörer. Att svenska ängsblommor ersätts av invasiva växter kan också innebära problem för olika pollinatörer som kan vara beroende av växter som typiskt växer i ett geografiskt område.

– Hittills har Sverige saknat en fröbank för vilda växter. Att ha tillgång till lokalt anpassade fröer är viktigt för att bekämpa invasiva arter och klara den pågående naturkrisen, säger Bengt Jürs, ordförande för Naturskyddsföreningen i Skåne.  

Fröets dag den 30 augusti

Medan många andra länder har haft fröbanker för vilda växter under lång tid, är detta alltså den första svenska sådana.

– Många andra länder inom och utanför EU har arbetat med fröbanker i decennier. Sverige ligger efter i arbetet, men det finns upparbetade metoder som har visat på stor framgång, och fröbanker är ett relativt enkelt och billigt sätt att skydda det som inte får försvinna, säger Beatrice Rindevall.

I förra veckan arrangerade också Naturskyddsföreningens ett digitalt seminarium på Fröets dag som årligen infaller den 30 augusti. Då kunde intresserade lära sig mer om hur man kan gå till väga för att själv samla och spara fröer från vilda växter. Bland annat berättade Jenny Olsson, verksamhetsutvecklare vid Naturskyddsföreningens regionkansli i Gävle-Davla, och ledare av den första studiecirkeln om hur man samlar in frö från vilda växter om hur man kan gå till väga. Hon tipsade också om att det nu finns en färdig studieplan för den som är intresserad att gå eller hålla i en liknande cirkel. 

Fröets dag har instiftats av Naturskyddsföreningen, och hölls för första gången i Sverige 2023 och syftar till att få allmänheten att delta i insamlandet av fröer från vilda ängsblommor där man bor. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV