Intro

Att bygga och bo gemensamt

Bella Frank.

Röda oasen i Malmö har valt att inte bara bo utan också att bygga gemensamt. Deras kollektivhus som har vuxit fram under många år i ett tidigare mentalsjukhus i Sege park i Malmö är nu bostad för omkring 40 personer. De valde tidigt att bilda en byggemenskap, en relativt ovanlig föreningsform i Sverige än så länge, som innebär att de själva styrt renoveringsprocessen och har kunnat jobba i sin egen takt för att hålla nere kostnaderna. Ludvig Haav som har ingått i Röda oasen sedan ett tidigt stadium menar att det behövs mer kunskap om vad en byggemenskap faktiskt är:

– Vårt hus är en bo- och byggemenskap vilket är två olika saker som inte alls behöver ha med varandra att göra. Det är inte så att man måste dela kök med varandra för att man har en byggemenskap, säger han i veckans reportage.

I veckans nummer kan du också läsa om att PFAS-kemikalier, så kallade ultrakorta PFAS som exempelvis TFA, har upptäckts i både juicer och i fruktpuréer för barn i en ny studie från Örebro universitet. Ekologiska produkter har generellt haft lägre halter. Att TFA har hittats har inte förvånat forskaren bakom studien, Leo Yeung:

– Däremot är jag lite förvånad över den genomsnittliga nivån på 34 000ng/L, med vissa prover som når över 80 000 ng/L. Det var högre än jag trodde, säger Leo Yeung, som tillsammans med Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre ligger bakom studien. Han menar inte att föräldrar behöver oroa sig, men betonar vikten av mer information om barnmat för att bättre förstå situationen.

PFAS är också fokus för ett nytt svenskt forskningsprojekt som ska testa två nya amerikanska metoder för att mäta mängden PFAS i rökgas från anläggningar som förbränner avfall innehållande de så kallade evighetskemikalierna. 

– Baserat på försök som har gjorts i laboratorier antar man att PFAS förbränns om man når tillräckligt höga temperaturer, men det här projektet kommer att ge en första indikation på om så är fallet även i full skala, säger Johan Strandberg, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, som tillsammans med tre energi- och avfallsbolag leder det första storskaliga testet av metoderna.

Du kan också läsa om att förändrade vindar i ett varmare klimat gynnar möjligheten för vindkraft till havs, att en sjöhäst för första gången upptäckts inom ramen för forskningen i svenskt vatten, och att Naturskyddsföreningen överklagar ett beslut om om bottentrålning i Bratten till mark- och miljödomstolen. 

Dessutom: Gustav Fridolin om att konsumtionen blir en livsfilosofi när man anser sig sakna möjligheten att förändra, och Landets Fria Tipsar om ett digitalt föredrag om hur du kan bidra till den biologiska mångfalden genom trädgården.

Trevlig helg!

Bella Frank, tf chefredaktör

Landets Fria Tidning får inte det nya presstödet utan endast övergångsstöd. I år innebär det 500 000 kr mindre i stöd än förra året och sedan minskar det varje år för att efter fem år vara nere på noll kronor i stöd. Vi har sedan tidigare inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor som du kan bidra till här. Du kan också stödja oss genom att – om du inte redan gör det – gå in och läsa artiklarna på vår hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV