Radar

Söderortsdagen skapar gemenskap genom fotbollen

Barn köar för tävling.

Flera hundra människor från området kring Fruängen i södra Stockholm samlades i söndags för en dag med fotbollen och gemenskap i centrum. Barn och unga provade på fotboll, deltog i tävlingar och lyssnade på artisten Paluz under Söderortsdagen som arrangeras årligen sedan covid-19-pandemin. Arrangörer är KIF Söderort som skapar social hållbarhet med hjälp av fotboll och gemenskap.

De senaste åren har sommarlovet i Fruängen avslutats med Söderortsdagen som anordnas av klubben KIF Söderort. I år hålls dagen på Mälarhöjdens IP, som ligger alldeles intill E4:an i södra Stockholm. Hit är alla välkomna, såväl de som spelar i KIF Söderort till vardags som de som bara är intresserade och vill testa de olika bollekarna och tävlingarna som pågår i det gröna konstgräset. 

Vid mittlinjen står en flera meter hög uppblåsbar skottborg med poängtavla. Barn köar för sin tur att försöka maxa poängen. När bollen fastnar i kardborrsfästet högt upp får ledare med lång pinne peta ner bollen. På andra sidan tavlan finns också en måltavla, här siktar barnen och de unga på cirklar med fotbollen. Mest poäng, 100, ger en gul cirkel högst upp i högra hörnet.

Mbappé och nummer 10 står det på ryggen på en ung kille. Yamal på en annan ryggtavla på ett ännu yngre barn. Kylian Mbappé, den franska landslagsspelaren som under herr-EM höll ett brandtal och uppmanade fransmännen att gå och rösta i parlamentsvalet under sommaren. Och Lamine Yamal, den spanska landslagsspelaren som knappt 17 år gammal utsågs till EM:s bästa unga spelare. De är några av förebilderna för barnen som deltar i KIF Söderorts dag på söndagen. 

Söderortsdagen startade under covid-19-pandemin. I år hölls den för första gången på Mälarhöjdens IP i Fruängen. Foto: Bella Frank
Snart dags för uppträdande. Söderortsdagen gick av stapeln dagen innan skolstarten i Stockholm och kompisar träffades på nytt efter sommarlovet. Foto: Bella Frank

Tolvåriga Mieron drömmer om Real Madrid

För tolvåriga Solomon Mieron Temesgen, iklädd svart Adidaströja och svarta shorts, är det dock en annan spelare som står högst i kurs: 

– Alexander Isak, säger han leende om den svenska anfallaren i det engelska Premier League-laget Newcastle United. Själv spelar Mieron på mittfältet i sitt lag i KIF Söderort. Men trots att förebilden Isak spelar i det engelska laget är det ett annat lag Mieron själv drömmer om att få representera:

– Real Madrid, sägen han, och förklarar att det bästa med KIF Söderort är att han får lära sig hur kan kan bli en bättre fotbollsspelare. 

Mieron är här med sina föräldrar och två småbröder, tvillingar som snart fyller fyra. Hans mamma, iklädd en grönvit klänning, tror att även de kommer att vilja börja spela fotboll i KIF Söderort inom kort. 

– Titta, säger Simret Abraha och sveper med handen i riktning mot en av tvillingarna som står en bit bort där barn står på led för att med en fotboll försöka sparka ner vattenfyllda Coca-colaflaskor. 

Simret Abraha är glad över KIF Söderort och Söderortsdagen och förklarar att hon har träffat fler föräldrar till barnen som tränar här under dagen än hon tidigare mött. Hon och hennes familj bor i närområdet, och att klubben finns är viktigt – hennes son har tränat här i snart fyra år. Här möter hon grannar vars barn också tränar i klubben.

Solomon Mieron Temesgen tillsammans med sin mamma Simret Abraha och lillebror Solomon Musael Temesgen. Foto: Bella Frank
Paluz uppträdde under Söderortsdagen på Mälarhöjdens IP i söndags. Han har tidigare tränat i klubben. Från scenen framförde han bland annat sin låt Ti Amo som släpptes i juli. Foto: Bella Frank

Majoritet av de första lagen bestod av nya svenskar 

KIF Söderort står för Kultur och Idrottsföreningen Söderort. Klubben bildades bildades 2021 när FC Söderort och Fruängens IF gick samman. Året därpå gick även Västertorps BK med i klubben. Johannes Möller är ordförande för KIF Söderort. Han tog initiativ till det som skulle bli KIF Söderort i övertygelsen om vikten att jobba för gemenskap och inkludering, och efter att länge ha närt en pojkdröm om att starta en fotbollsförening.

I samband med flyktingvågen 2015 kom många nyanlända till området kring Västertorp som ligger på andra sidan E4:an från Mälarhöjdens IP, som namnet till trots ligger i Fruängen. I Västertorp, ett medelklassområde som angränsar till villaområdet i Mälarhöjden, byggdes lägenheter för att ta emot flyktingar som just anlänt. Johannes Möller ville få med sig dem in i fotbollen. 

– Det första pojklaget och flicklaget som vi startade bestod kanske till 95 procent av nya svenskar, säger han när vi hörs inför Söderortsdagen. 

Han såg också ett behov av att kliva in eftersom flera andra etablerade och större föreningar då ännu inte hade öppnat upp för nyanlända svenskar. 

– Men efterhand känns det som att fler vågade göra det vi gjorde och inkludera, säger han.

Medan han tränade det första pojklaget gick hans syster Sabina Möller in som tränare för ett tjejlag. Sedan dess har klubben fått barn och ungdomar från hela området, med stor blandning av såväl svenskfödda som utlandsfödda som alla funnit en tillhörighet här. I dag har de ett damlag, två herrlag och flera barn- och ungdomslag, liksom bollekis. De arrangerar också spontanfotboll under somrarna, liksom andra aktiviteter tillsammans med andra aktörer. 

Mona Möller ansvarar för Söderortsdagen. När hennes son Johannes Möller tog initiativ till det som skulle bli KIF Söderort blev hennes hem till en början en samlingspunkt för barn, ledare och fotbollar. Även hennes dotter Sabina Möller är aktiv inom klubben och ansvarar bland annat för deras Instagram.
Stöd från Riksidrottsförbundet gjorde att man kunde hyra in en skottborg för tävling och lek.

Fokus på fotboll kan stärka självkänslan

Även om gemenskap och inkludering är honnörsord för KIF Söderort betonar Johannes Möller att själva fotbollsträningen och att ge barn och de unga goda kunskaper om sporten är ett fundament. De ska ges möjlighet att utvecklas både som fotbollsspelare och som en god kamrat och ledare. 

– Vi försöker ge en bra fotbollsutbildning. Vi tänker att det är det som blir hållbart, att lära sig disciplin och att få vara bra på något. Man kanske har svårt med språket, eller skolan eller vad som helst, och då finns det här där man får vara bra, säger han och förklarar att föreningen därför hela tiden försöker förbättra kvaliteten i träningarna.

Det är gratis att gå in på Söderortsdagen. Här säljs fika, lotter och grillat. Och föreningens egna tröjor. Den svarta t-shirten med texten Söderort skrivet i guld säljer bra och många har redan på sig den. Vid den flyttbara klädställningen ute på planen hänger tröjor står Mona Möller, själv iklädd just en svart t-shirt. Hon är ansvarig för Söderortsdagen och har tillsammans med andra ideella ledare och eldsjälar jobbat hårt. Hon betonar att det som gör att KIF Söderort sticker ut bland andra idrottsföreningar är passionen. 

– Vi tycker att vi har ett extra engagemang från alla ledare. Alla älskar fotboll, och det ger bättre fritidsaktiviteter för barnen och hälsan. Många av våra medlemmar uttrycker att det är en extra familj, säger hon. 

Söderortsdagen startades under covid-19-pandemin som ett sätt att låta barnen träffas i enlighet med Svenska fotbollförbundets restriktioner som då rådde. Innan hade de haft sommaravslutningar, men den här dagen fick hållas i oktober 2020 då restriktioner hade lättats upp. Eftersom dagen sker utomhus kunde de samlas i större sällskap än annars var möjligt.

– Det var viktigt för barnen att få ha roligt, att inte bara vara rädda för corona, säger Mona Möller och förklarar att 2024 års upplaga av Söderortsdagen är något större än tidigare. Det är därför i år har flyttats  från Fruängens BP till Mälarhöjdens IP. Båda planerna är hemmaplaner för KIF Söderort, de yngre barnen tränar på Fruängens BP och herrlaget på Mälarhöjdens IP. 

– Syftet med Söderortsdagen är att ha en dag där vi samlas, i gemenskap, där vi bjuder in allmänheten, och vi har fått sponsring av Nike, Stadium, Coop Fruängen och Coop Västertorp, och en lokalkrog, Parma. Folk blir mer och mer hjälpsamma och barn i alla åldrar får komma och prova på fotboll, säger Mona Möller som också berättar att de har fått hjälp av Ung Hägersten inför arrangemanget, liksom stöd från Riksidrottsförbundet som möjliggjorde hyran av skottborgen bland annat. 

– Det största av allt är att en av våra tidigare spelare som är artist, Paluz, nu kommer att uppträda, säger hon. 

Genom att träffa hårt och rätt skjuter hon ner de fyllda Coca-colaflaskorna.
Johanes Möller tränade KIF Söderorts första pojklag, och hans syster Sabina Möller tränade deras första flicklag. Han tror att klubbens fokus på inkludering har varit ett framgångsrecept.

Satsning på inkludering gjorde skillnad

Strax innan klockan 13 uppmanas barnen att samlas nedanför trappan till omklädningsrummen. Högst upp står högtalare, en banderoll med texten Forza Söderort hänger på väggen. Detta är scenen där Paluz nu ska göra sitt första uppträdande. Han inleder med låten Ti Amo som han släppte för bara en månad sedan. Barnen dansar, ett par flickor ser en kompis och springer och möter henne precis framför scenen. De kramas. En kille gör sina bästa danssteg, och föräldrar höjer sina armar i luften på Paluz uppmaning. I luften svävar en drönare som dokumenterar dagen för KIF Söderort. 

Johannes Möller, som en gång var tränare för Paluz ser nöjd och glad ut när Söderortsdagen närmar sig sitt slut. Många besökare har kommit, det har varit god stämning, allt har gått bra. När han drog igång KIF Söderort var det inte bara pojkdrömmen som hägrade. Han hade spelat i en traditionell klubb, men när han och en kille hamnade i konflikt var ledarna där oförmögna att hjälpa till att lösa den. Glädjen försvann och han slutade, men sakande gemenskapen som idrotten gav. Efter att ha läst socialt entreprenörskap drog han 23 år gammal igång det som i dag är KIF Söderort, och klubben har arbetat aktivt för att kunna lösa eventuella konflikter på ett konstruktivt sätt. Samtidigt står samhället i stort inför större utmaningar i dag än när han spelade fotboll. Utmaningar som föreningar som KIF Söderort är med och löser genom att få människor i närområdet att lära känna varandra, inte bara barnen och de unga som tränar, utan deras familjer, och andra aktörer i området.

– En stor del till varför det gick så bra att starta, och det jag gjorde annorlunda var att jag hade ett väldigt stort inkluderingstänk redan från början, säger han.

Klockan närmar sig 14 och Söderortsdagen är på väg att ta slut för i år. Ledare, barn, och familjer hjälps åt att plocka undan och städa efter sig. De ideella ledarna är glada för en lyckad samling inför skolstarten – det är sommarlovets allra sista skälvande dag, något flera av barnen inte är helt nöjda med. Men när höstterminen drar igång startar också de reguljära träningarna på nytt.

Ett mål för KIF Söderort är att barnen i Fruängen, och runt omkring, ska känna att deras område är tryggt och säkert, och att de kan göra saker i sitt egna område. Det stärker inte bara barnen själva utan samhället i stort menar Johannes Möller som återkommer till vikten för alla att känna att man har ett område, någonting, som man behärskar, som man är bra på.

– Det kan hjälpa en på andra områden också. Det spelar ingen roll vilken idrott eller kulturverksamhet man är med på, bara man får vara bra på någonting.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV