Radar

Många deltog i medborgarforskning om igelkottar

Igelkott från sidan.

WWF fick in drygt 50 000 rapporteringar under Igelkottsveckan som avslutades i söndags. Intresset var så stort att WWF kommer att hålla registreringen öppen året om. All information kommer att skickas vidare Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet.

Många hörsammade uppmaningen att rapportera in observationer av den rödlistade igelkotten till WWF Världsnaturfonden. Över 50 000 rapporteringar fick organisationen in, och många har dessutom skickat bilder på igelkottar de har sett:

– Vi är otroligt tacksamma för det fantastiska engagemanget för igelkottarna och vi vill tacka alla som deltagit! Vi kommer nu att skicka alla rapporter till SLU Artdatabanken som ska analysera resultatet. Nästa år återkommer vi med Igelkottsveckan vid samma tid. Ju mer information vi samlar desto mer lär vi oss om våra taggiga vänner, säger WWFs art- och naturexpert Jessica Ångström.
Även under resten av året kommer den som vill kunna rapportera in observationer av igelkottar på WWF:s hemsida. Syftet är att få in så mycket information som möjligt för att förstå mer om hotet mot arten, liksom göra underlaget tillgängligt för forskning via Artdatabanken. 

Under de senaste åren uppskattas antalet igelkottar ha minskat med 40 procent, sannolikt på grund av att djurets livsmiljöer har minskat i kombination av ökad trafik. Men WWF ser en möjlig ljusning. Tidigare har antalet igelkottar i Sverige uppskattas till omkring 30 000 individer. Men det stora antalet rapporteringar kan innebära att det i dag finns fler. 

Sammanlagt har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat i genomsnitt med 69 procent sedan 1970 förklarar Jessica Ångström: 

– Det är lätt att tro att den minskningen sker någon annanstans. Men antalet rödlistade arter i Sverige ökar snabbt. Vi vill vända kurvan och stärka populationerna. Målet är också att öka allmänhetens kunskap om den tuffa situation som djuren och naturen befinner sig i.

Så kan du hjälpa igelkotten

Igelkottsveckan kommer att hållas på nytt i augusti nästa år men redan nu kan du registrera om du har sett igelkottar

Vill du hjälpa den hotade igelkotten? Du kan se till att det finns högar av högar av löv, ris och ved i din trädgård, gård eller kolonilott. I högarna kan igelkotten både hitta husrum och mat – skalbaggar och insekter som igelkottar äter trivs också i sådana högar. Du kan också ställa ut skålar med vatten – men inte mjölk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV