Radar

Höga halter miljögift i musslor ett år efter oljeutsläpp 

Sanering vid kusten i Blekinge.

Ett år efter att olja läckte ut när ett fartyg gick på grund i Pukaviksbukten i Blekinge har musslor i området höga halter av miljögift. Dessutom har oljeutsläppet lett till förorening i hela området visar en ny studie som IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort. 

Det var i oktober förra året som passagerarfartyget Marco Polo gick på grund, först på Laxören och sedan i Pukaviksbukten söder om Karlshamn i Blekinge. 150 ton bunkerolja läckte ut och en ny studie som IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort på uppdrag av länsstyrelsen i Blekinge visar att området fortfarande förorenat. Dessutom har musslor i området höga halter av polycykliska aromatiska kolväten (PAH), en grupp av cancerogena ämnen. 

– Trots intensiv sanering finner vi att halterna av giftiga PAH:er i musslor kraftigt överskrider ekotoxikologiska gränsvärden. Halterna är även förhöjda i vattnet på alla platser där vi tagit prover och mycket höga i sedimentprover på en av de undersökta platserna, säger Maria Granberg, marin ekotoxikolog vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Även andra djur kan få i sig höga halter gift

Oljeolyckan förorenade en lång kuststräcka, och trots att stora saneringsinsatser har gjorts är effekterna alltså fortfarande allvarliga. IVL Svenska Miljöinstitutet har analyserat miljögifter som kan kopplas till olja i såväl blåmusslor som i strandnära havsvatten och i sediment på olika platser. Halterna av PAH i de undersökta blåmusslorna är så höga att forskarna anser det sannolikt att inte bara musslorna själva påverkas, utan även djur som äter dem, som fåglar och fiskar. 

– Föroreningen är sannolikt utbredd i hela det oljedrabbade området och de höga gifthalterna i blåmusslorna bör tolkas som en indikation på att även andra ryggradslösa djur kan innehålla höga gifthalter, säger Maria Granberg.

 IVL Svenska Miljöinstitutet skriver i sin rapport till länsstyrelsen att ytterligare åtgärder bör vidtas, dels vid naturreservatet Spraglehall där undersökt sediment är mycket förorenat, dels för blåmusslor på alla platser där prover tagits. 

– Vi rekommenderar utökad miljöövervakning i området samt fördjupad undersökning av fiskars och fåglars hälsa, säger Maria Granberg.

Miljögifter i musslor

Du kan läsa IVL Svenska Miljöinstitutets rapport Miljöundersökning efter oljespill från Marco Polo här
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV