Startsida - Nyheter

Radar

Ny studie: Äldre träd ökade sin förmåga att binda koldioxid

Skog som ingår som forskningsstation.

Äldre träd kan öka sin förmåga att ta upp koldioxid. Tidigare experiment har visat att yngre träd kan öka sitt upptag av koldioxid men man har trott att det inte gäller äldre träd. Nu visar en studie vid University of Birmingham i England att den ökade förmågan också gäller gamla träd. 

En skog bestående av äldre ekträd utsattes under sju år för högre nivåer av koldioxidutsläpp. Som en reaktion på det ökade träden sin träproduktion vilket innebar att de kunde binda koldioxiden. Forskarna i studien menar att resultatet är hoppfullt och visar på vikten att inte hugga ner äldre träd:

– Det här är bevis som stöder noggrann behandling av etablerade skogar. Den gamla skogen gör ett enormt arbete åt oss. Vad vi definitivt inte ska göra är att hugga ner den, säger Rob MacKenzie till BBC. MacKenzie är chef för Birmingham Institute of Forest Research och medförfattare till studien som har publicerats Nature Climate Change.

Studien har utförts vid University of Birminghams stora forskningsstation BIFoR Free-Air Carbon Dioxide Enrichment (BIFoR FACE) som upprättades i en skog i Staffordshire i västra England 2016. I skogen finns 180-åriga ekträd och forskarna har placerat ut rör som sedan 2017 dagligen har släppt ut koldioxid i ekarnas trädkronor. Detta för analysera hur träden reagerar. En effekt har varit att träden när de utsattes för mer koldioxidutsläpp också ökade sin egen produktivitet och skapade nästan tio procent mer trä. 

Binder koldioxid på flera sätt

Träd kan binda koldioxid på flera olika sätt. Den kan bland annat användas åt nya blad, rötter eller biomassa. Blad och rötter brukar räknas som en kortvarig form av kolsänka då koldioxid släpps tillbaka ut atmosfären när de dör. I den nya studien fann dock forskarna att den koldioxid träden fångade in under experimenten inte släpptes ut i atmosfären på flera decennier.  

Rob MacKenzie menar att resultatet är en god nyhet, men att det inte räcker med att inte hugga ner skog eller plantera fler träd. Sådana strategier kan vara nödvändiga men är ingen patentlösning och inget skäl för att inte fortsätta arbetet med att kraftigt minska utsläppen av växthusgaser, varnar han.

– Det finns absolut inget sätt som vi kan förändra världen till tillräckligt mycket skog för att låta oss fortsätta bränna fossila bränslen på det sätt vi gör nu, säger han till BBC. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV