Startsida - Nyheter

Energi · Samtal

Magnus Drysén vill att vi föreställer oss en värld utan krig 

Magnus Drysén.

Inför förra riksdagsvalet startade Magnus Drysén partiet Pax vars enda fråga och prioritering är fred. Inför EU-valet reste han under våren runt i landet med budskapet: Sluta döda och börja prata.
– 100 procent av alla jag har pratat med vill ha fred, säger Magnus Drysén till Landets Fria.

Pax beskriver sig som ett parti för den som ”tycker ren miljö är bättre än krig” och som ett parti vars ”enda och högsta prioritet är fred”. Syftet med att ställa upp i valet till EU-parlamentet i början av juni var att lyfta fredsfrågan på EU-nivå. Pax lyckades inte ta sig över spärren men under en dryg månad reste Magnus Drysén landet runt och pratade om fredliga lösningar som alternativ till upprustning och krig. Trots att alla han har mött och samtalat med vill ha fred har många samtidigt kommit med invändningar om varför den önskan inte är realistisk:

– Sedan kommer alla ursäkter till varför det inte går. Men att krig måste finnas är egentligen bara en berättelse eller en åsikt. Vi skulle lika gärna kunna berätta en historia om fredliga lösningar på konflikter, säger han. 

”Acceptera inte våld som lösning”

Magnus Drysén berättar att ett vanligt argument han möter är att våld ligger i människans natur. Han anser att det är att göra sig själv till ett offer för våld, och samtidigt lägga ansvaret för konflikter på andra. Men den som endast tror att ens egna historia är sann, och den andres felaktig, bidrar till att en konflikt uppstår. Magnus Drysén menar att om vi kan se att det framför allt handlar om olika åsikter så går det att utvecklas: Lyssnar vi på varandra, inser vi att en gemensam lösning är bättre.

– Man tror att fred innebär att det inte finns några konflikter, men så är det inte. Det är bara att man inte använder våld. Om 100 procent av alla människor vill ha fred och vår riksdag och regering menar att vi ska förbereda oss för krig, så går de ju emot demokratins grund, vilken ska grunda sig på folkviljan. Krig och våld bygger ju på den starkes maktutövning, och det är ju motsatsen till demokrati. Att ha en armé är ju därmed odemokratiskt, säger Magnus Drysén och menar att det inte är svårt att välja fred framför våld och krig. 

– Man pratar om att man måste vinna krigen, inte få ett slut på dem. Vi föreställer oss att det är så svårt att sluta kriga, precis som rökare tycker det är så svårt att sluta röka. Men det är inte så komplicerat – man accepterar bara inte våld som en lösning.

Är det många som tycker du är naiv?

– Så fort man försöker göra något nytt kallas man naiv. Då är jag hellre naiv och tror på fred än realist och tror på krig. Vapen förlänger bara krigandet. Själva poängen med att vinna ett krig är att döda flest, säger Magnus Drysén och exemplifierar med Rysslands fullskaliga invasionskrig mot Ukraina. Han ifrågasätter varför inte fler länder och ledare trycker på för förhandlingar här och nu, eftersom förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina i slutändan ändå måste bli av. 

– Vi kan kräva av barn att de ska sluta slåss, men länder emellan verkar det vara okej. Krig är ett sätt att lösa en konflikt med våld, men om vi tänker efter så löser vi nästan alla konflikter utan våld. Så krigandet är bara ett avbrott i förhandlingarna, säger Magnus Drysén. 

Föds inte med våld som lösningsmetod

Han anser att acceptansen för att hantera konflikter genom krig och våld inte är något vi föds med utan något som lärs in:

– Många yngre ser det som självklart att inte kriga. Och sedan berättar de vuxna om krig som en nödvändighet vilket får dem att acceptera krig som något självklart.

I Sverige går det att vapenvägra men i vissa länder riskerar man dödsstraff om man vapenvägrar. Vad har du för tankar om det?

–  Även om man tvingas ge efter för de som har makten i sådana lägen kan man ändå försöka driva en opinion för ickevåld.

Även i fredstid kan man bli utsatt för våld. Hur bör man agera då?

– Då kan man behöva försvara sig, men man behöver inte vara den som börjar angripa, säger han. 

Många menar att Vladimir Putin kommer att attackera andra länder i regionen om Ukraina lägger ner vapnen, vad tänker du om det? 

– Vi vet inte vad som händer om några år, det är bara vilda gissningar. Man skulle kunna berätta en helt annan historia istället. Till exempel att vi kan sluta fred, upprätta goda relationer och bedriva handel med varandra. Att berätta en positiv historia om framtiden behöver inte betyda att vi är orealistiska. Det kommer aldrig kunna bli en varaktig fred så länge man inte tror på att det går att lösa konflikter med förhandlingar istället för vapen, säger han och hänvisar till den israeliska historikern, filosofen och professorn Yuval Noah Harari som bland annat har skrivit boken Sapiens: A Brief History of Humankind som gavs ut 2014. 

Det som har gjort människan så framgångsrik är att vi kan berätta historier, skriver Harari. Allt bygger på historier. Pengar är ju egentligen bara pappersbitar utan värde, men vi har en historia, en åsikt om att de är värdefulla. En gång trodde vi att jorden var platt, att människan inte kunde flyga. Nu lever vi i en historia om krig, men vi skulle kunna berätta en helt annan historia, säger Magnus Drysén.

Partiet Pax


Partiet Pax bildades inför förra riksdagsvalet av Magnus Drysén. Det är ett parti för den som ”tycker ren miljö är bättre än krig” och som ett parti vars ”enda och högsta prioritet är fred”.

I juni ställde Pax upp i EU-valet men nådde inte över spärren. Men under sin resa i Sverige under våren mötte Magnus Drysén människor och pratade om fredliga lösningar som alternativ till upprustning och krig.

Pax är latin och betyder fred och frid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV