Intro

Medborgarforska om igelkottar

Bella Frank, igelkott i bakgrunden.

Under den här veckan pågår räkning av den rödlistade igelkotten och alla kan delta som medborgarforskare. Vare sig du ser en eller flera igelkottar under veckan, eller om du inte ser någon alls, uppmanas du rapportera in till Världsnaturfonden WWF om dina observationer. Informationen som samlas in skickas vidare till Sveriges Lantbruksuniversitet som sedan kan användas som underlag för forskning. Syftet är att få bättre förståelse för varför igelkotten minskar i antal. WWF uppmuntrar också dig som har trädgård att skapa bra förutsättningar för igelkotten att bosätta sig där:

– Med små medel kan vi öppna upp våra trädgårdar och ge igelkotten både mat och husrum. Lövhögar och lite skräp i hörnen gynnar skalbaggar och maskar, som är igelkottens mat. Och de är bra gömställen för igelkotten, som ju är ett nattaktivt djur, säger Jessica Ångström, art-och naturexpert på WWF

I veckans nummer kan du också läsa om att äldre träd kan öka sin förmåga att ta upp koldioxid. Tidigare experiment har visat att yngre träd kan öka sitt upptag av koldioxid men man har trott att det inte gäller äldre träd. Nu visar en studie vid University of Birmingham i England att den ökade förmågan också gäller gamla träd. 

– Det här är bevis som stöder noggrann behandling av etablerade skogar. Den gamla skogen gör ett enormt arbete åt oss. Vad vi definitivt inte ska göra är att hugga ner den, säger Rob MacKenzie, chef för Birmingham Institute of Forest Research och medförfattare till studien.

Du kan också läsa om hur en ny studie ger djupare förståelse för hur en skogsbrand fortsätter att påverka också långt efter att den har släckts. I juli 2018 slog blixten ner på flera ställen i Ljusdals kommun, vilket orsakade en skogsbrand som skulle pågå i tre veckor innan släckningsarbetet kunde avslutas. Professor Natascha Kljun och postdoktor Julia Kelly, verksamma vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet, visar nu i en studie att utsläppen av koldioxid som har fortsatt från marken i efterhand är mer omfattande än de som orsakades av själva branden.

I veckans nummer inleder vi också en artikelserie i tre delar av ekopedagogen Nikolas Berg om hur regionala livsmedelsstrategier kan bidra till en hållbar samhällsomställning genom att sätta ekologiska och sociala mål före ekonomiska.

Missa inte heller Elisabeth Sandersons intervju med Magnus Drysén, grundare av partiet Pax, som vill att vi ska föreställa oss en värld utan krig.

Dessutom: Astrid Pleijel Blomstrand i Elitridsportens kejsare rider nakna inför publiken och Gurgîn Bakircioglu om att avslöja högerns hyckleri kring woke och cancelkultur.

Trevlig läsning!

Bella Frank, tf chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV