Startsida - Nyheter

Radar

Utdött bi återupptäckt i Blekinge

Storblodbi med röd bakkropp.

Köldblodbiet som har förklarats vara nationellt utdött har hittats i Kallinge, Blekinge. Dessutom har slåttergökbiet som inte har påträffats utanför Skåne sedan 1936 hittats där. Enligt forskare ger fynden hopp om att det går att rädda hotade arter om deras livsmiljöer restaureras. 

Det finns omkring 300 arter av vildbin i Sverige. Av dessa är en tredjedel rödlistade. De flesta av de arterna är solitära och bildar inte bisamhällen. De oväntade fynden av köldblodbiet och slåttergökbiet i Kallinge har gjorts inom ett projekt vid Lunds universitet som undersöker hur väl restaureringsåtgärder har påverkat Sveriges mest hotade biarter. 

– Det är hoppfullt att hitta ovanliga och hotade arter. Nu när vi vet att de finns kvar finns det fortfarande en chans att restaurera deras livsmiljöer så att populationerna blir långsiktigt livskraftiga. Det ger en känsla av att det inte är för sent att vända utvecklingen. Vi fick själva lite ökad puls av detta, säger Maj Rundlöf, ekolog och miljövetare vid Lunds universitet och ledare av utvärderingsprojektet, i ett pressmeddelande.

Inte observerats sedan 1991

Restaureringsåtgärderna som har undersökts har finansierats av regeringen och har initierats av Naturvårdsverket som mellan 2020–2022 fördelade cirka 30 miljoner kronor. Länsstyrelserna har genomfört åtgärderna tillsammans med lokala aktörer. 

– Vi har meddelat bifynden till de involverade myndigheterna som uttryckt sin glädje. Det har varit så roligt att mötas av sådant stöd och positivt engagemang från alla involverade i satsningen, säger Maria von Post, även hon jobbar på Lunds universitet.

Köldblodbiet har inte observerats i Sverige sedan 1991, och aldrig tidigare utanför Öland, trots upprepade eftersök av arten. Michael Tholin är biexpert och engagerad i projektets inventeringsdel. Han gjorde upptäckterna av köldblodbiet och slåttergökbiet tillsammans med Cecilia Kardum Hjort som jobbar som inventerare vid Lunds universitet.

– Jag har letat mycket efter kölblodbiet på Öland i hopp om att återfinna det, dock utan någon framgång. Det var väldigt glädjande och överraskande att hitta det under inventeringen vid Kallinge flygfält. Kallinge är dock en känd hotspot för hotade bin och därför har åtgärder gjorts just här, säger Michael Tholin.

Trivs ofta på militära områden

Det är inte ovanligt att bin gillar platser som Kallinge flygfält som är ett militärt område. På militära områden som flygfält eller skjutfält används tunga maskiner som orsakar markstörningar som är gynnsamma för biarterna då de river upp mark och gräs så att sandytor kommer fram. Det gör att det skapas goda förutsättningar för en rik biologisk mångfald på militära områden i allmänhet liksom för marklevande bin. 

– Solitärbin trivs i militära områden där vegetationen varierar – från obefintlig till blommande – och stora, tunga maskiner stör. Maskinerna beter sig som skogselefanterna, som fanns i Sverige under förhistorisk tid, som river upp gräs, stampar och fäller träd, säger Maj Rundlöf.

Inga restaueringsåtgärder har vidtagits just på Kallinge flygfält, däremot har åtgärder vidtagits i områden i närheten av flygfältet. Enligt Maj Rundlöf kan kombinationen av de tunga maskinerna på det militära området och åtgärderna i närheten av flygfältet förklara fynden av de sällsynta biarterna. 

– Det är gynnsamt för dessa bin med kontinuerliga störningar som ger en varm och varierad livsmiljö, säger Maj Rundlöf.

 – Fynden visar hur viktigt det är att skydda och restaurera livsmiljöer, även om man inte vet vilka hotade arter som finns på en plats, för plötsligt kan de dyka upp, säger Georg Andersson som också jobbar inom projektet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV