Radar

Träd kan ta bort metan från atmosfären

Alex Enrich Prast i Amazonas.

Träd tar inte bara upp koldioxid ur atmosfären – mikrober i trädens bark absorberar och tar bort växthusgasen metan från atmosfären. Att minska skogsavverkning och plantera nya träd är därför viktiga åtgärder för att nå målet om att minska metanutsläppen med 30 procent till 2030.

Metan är efter koldioxid den växthusgas som har störst påverkan på den globala uppvärmningen. Den orsakar omkring 30 procent av den globala uppvärmningen som har skett sedan förindustriell tid. Under FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow 2021 förband sig hundra länder att minska metanutsläppen med minst 30 procent till 2030, jämfört med 2020 års nivåer. Nu har forskare vid bland annat Linköpings universitet lyckats mäta hur mycket metan mikrober i trädens bark kan absorbera och ta ur atmosfären.  

– Vi har hittills trott att träden främst bidrar genom att ta upp koldioxid via fotosyntesen, men det här visar hur träden gör nytta på ett nytt och överraskande sätt, säger professor Vincent Gauci vid University of Birmingham som lett studien vars resultat nu publiceras i Nature.

Metanutsläppen ökar snabbt

Metanutsläppen sker i dagsläget snabbare än de har gjort sedan mätningarna inleddes på 1980-talet. Tidigare har man trott att nedbrytningen av metan antingen bara sker uppe i atmosfären eller genom bakterier i marken. Nu kan man också lägga till träd vars bark innehåller mikrober som uppskattas ta bort lika mycket metan, eller mer, än vad som sker i jorden. Därmed kan trädens klimatnytta sägas vara tio procent större än vad som tidigare har antagits. Det innebär att fler träd är ett sätt att nå minskningsmålet av metanutsläpp.

– Våra resultat tyder på att nyplantering av träd och minskad skogsavverkning är viktiga åtgärder för att nå detta mål, förklarar medförfattaren Alex Enrich Prast som är professor på Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande

Alex Enrich Prast har studerat växhusgaser i Amazonasregionen i över 30 år, och i den nya studien har forskarna undersökt bland annat tropisk skog i Amazonas och Panama. Dessutom har lövskog i Storbritannien och barrskog i Skogaryds forskningsstation i närheten av Vänersborg undersökts. Enligt studien tar den tropiska skogen upp mest metan, vilket tros bero på att mikrober har bäst förutsättningar i ett varm och fuktigt klimat. 

Mest metan fångas några meter upp

Mest metan fångas upp av mikrober i bark som sitter några meter längre upp på stammen jämfört med närmare marken. Enligt den nya studiens beräkningar fångar jordens träd upp mellan 24,6 och 49,9 miljoner ton metan. 

– Trädbarken lägger till ytterligare en dimension till hur metannivåerna i atmosfären regleras och metanets kretslopp är fortfarande fullt av överraskningar, konstaterar medförfattaren till studien, professor David Bastviken vid Linköpings universitet.

Metan tas upp av trädens bark

Studien Global atmospheric methane uptake by upland tree woody surfaces är publicerad i Nature

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV