Städernas gatubelysning kan påverka lövens tjocklek och minska insekternas föda, visar en ny studie. Detta medför en risk för ett minskat antal insekter som i sin tur kan påverka näringskedjan i ekosystemet.
– Minskningen av insekter är ett globalt mönster under de senaste årtiondena, säger forskaren Shuang Zhang.
Gatubelysning i städerna om kvällar och nätter kan ha en påverkan på växters ekosystem i form av en konstgjord förlängd fotosyntes. Konsekvensen kan bli att exempelvis trädens löv blir tjockare och hårdare med färre insektsangrepp som resultat. Forskare i Kina har observerat att träd i städer verkar ha betydligt mindre skador efter insekter än träd på landsbygden. Nu tror man att orsaken till detta är att städernas konstgjorda ljus om kvällar och nätter påverkar hur trädens löv utvecklas.
– Vi upptäckte att jämfört med naturliga ekosystem så uppvisar trädens löv i de flesta urbana ekosystem generellt små tecken på insektsskador, säger Shuang Zhang vid kinesiska vetenskapsakademin (CAS) som har lett forskarstudien till The Guardian som ville veta mer om orsaken till detta fenomen.
– I två av de mest vanliga trädsorterna i Peking ledde artificiellt ljus om natten till ökad seghet i löven och minskade nivåer av bladväxtätare, fortsätter Shuang Zhang.
Kan påverka ekosystem negativt
Forskarna har tittat på trädsorterna pagodaträd och ask som är vanligt förekommande gatuträd i Peking. De testade knappt 5 500 blad och granskade deras storlek, seghet, vatteninnehåll, näringsinnehåll och kemiska försvar. De fann att ju mer belysningsstyrka, ju segare var bladen. Där belysningen var som starkast om natten var bladen segast och hade inga tecken på att insekter ätit av dem.
Forskarna tror att detta har att göra med att träd som blir utsatta för mycket artificiellt ljus får förlängda perioder av fotosyntes. Och det har potentiellt svåra konsekvenser, även om ett blad som inte har ätits av insekter kan se fint ut vid första anblicken är det sannolikt dåligt för ekosystemet.
– Blad som inte har har skadats av insekter kan ge tröst åt människor men inte åt insekter. Växtätande är en naturlig ekologisk process som bibehåller insekters biodiversitet, säger Shuang Zhang till the Guardian och fortsätter med att förklara att det kan få omfattande konsekvenser:
– Lägre nivåer av växtätande tyder på minskad rikedom av växtätande insekter som i sin tur kan leda till mindre rikedom av rovinsekter, insektsätande fåglar och så vidare. Minskningen av insekter är ett globalt mönster under de senaste årtiondena. Vi borde vara mer uppmärksamma på den här trenden.