Radar

Invasiva mördarräkan och demonräkan i svenskt vatten

Invasiv mördarräka.

Invasiva arter av kräftdjur har upptäckts i Vättern och i Mälarområdet. Det rör sig om märlkräftor och pungräkor som har orsakat stor inverkan på ekosystem i sötvatten i Europa. I Storbritannien kallas två av dem mördarräka och demonräka. 

Djuren är mellan 6–30 millimeter långa och har enligt SLU Artdatabanken orsakat stora problem och förändringar i ekosystem på kontinenten och de brittiska öarna. De sorteraras till de högsta riskkategorierna vad gäller svenska och internationella riskbedömningar av invasiva arter. Då de är snabbväxande kan de tränga undan andra arter av smådjur som redan finns i vatten där de etablerar sig. 

Mördarräkan – eller större rovmärla – har upptäckts i Vättern. Demonräkan – mindre rovmärla – har upptäckts i Mälaren liksom i Albysjö/Tullingesjön i Stockholmsområdet. Rovmärlsarterna upptäcktes vid provtagning hösten 2022, men artbestämdes inte förrän 2023. Den invasiva kräftarten Pontogammarus robustoides har än så länge bara påträffats i Mälaren. 

Arterna har sitt ursprung i området kring Svarta och Kaspiska havet och har kunnat spridas längre norrut och västerut via båttransporter över Europas floder. Märlkräftor sprids med såväl kommersiella fartyg som genom privata båtar. De kan också följa med transporter av båtar på bilsläp eller via privata sportfiskebåtar. 

Länsstyrelserna kring Mälaren och Vättern har initierat kampanjen ”Töm, tvätta, torka” som vänder sig till båtägare och sportfiskare. Syftet är att uppmana till att båtar eller utrustning ska tömmas på vatten innan de flyttas. Båtar och utrustning ska också tvättas innan de tas till nytt vatten, och utrustning som dykardräkter, badleksaker och fiskeredskap liksom båtar ska lufttorkas under ett par dagar innan flytt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV