Radar

Byggnadsarbetare stöder arbetstidsförkortning

Lars Hildingsson, tf förbundsordförande.

Arbetstiden i Sverige har varit oförändrad i decennier till skillnad från flera grannländer. Nu visar en ny undersökning att en stor majoritet av byggnadsarbetarna vill se en arbetstidsförkortning. 

Byggnads tf förbundsordförande Lars Hildingsson vill se en arbetstidsförkortning. Samma inställning har den nyvalde LO-ordföranden Johan Lindholm som har meddelat att LO-förbunden kommer att driva frågan hårt.  

–Norge, Danmark och Island har redan sänkt arbetstiden med väldigt positiva resultat. Varför skulle vi inte göra detsamma? Eftersom vi dessutom förväntas arbeta längre i och med att pensionsåldern höjs, ja då är det en no-brainer. Sveriges arbetstagare är inga slit och slängvaror, säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande i Byggnads.

Enligt den nya undersökningen anser nästan 90 procent av Byggnads medlemmar att arbetstiden bör förkortas. 67 procent anser att en heltids arbetsvecka bör vara högst 35 timmar lång. 78 procent svarar att de skulle använda tiden som blir över till familj och vänner och 65 procent att de skulle lägga den tiden på att ta hand om sin hälsa.

38 procent anser att en heltidstjänst bör vara 35 timmar, 27 procent att den bör vara 30 timmar. 69 procent svarar att de om de får kortad arbetstid så skulle de helst vilja ha en kortare veckoarbetstid, medan 18 procent hellre vill ha fler semesterdagar och 10 vill ta ut sin pension tidigare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV