Radar

Lättare återvinna fosfor i avloppsslam om det först förbränns

Charlotte Nilsson

Avloppsslam från reningsverk används i dagsläget direkt på åkermark som gödningsmedel. Men om avloppsslammet först förbränns blir det enklare att återvinna värdefull fosfor visar en ny avhandling vid Örebro universitet.

Avloppsslam är resterna som blir kvar efter att avloppsvatten har renats. I det finns fosfor som kan användas som gödningsmedel i jordbruket. Att förbränna avloppsslam innan det används som gödningsmedel, som vanligtvis sker i dag, är bättre för miljön och förenklar återvinning av fosforn visar en ny avhandling.

Charlotte Nilsson har undersökt avloppsslam från tio kommunala reningsverk runt Mälardalen. Hon har först torkat slammet och sedan eldat det i en förbränningsugn. Därefter har hon analyserat ämnena i slammet före och efter förbränningen och kommer fram till att egenskaperna i fosforn som finns i slammet förändras av förbränningen. Förbränningen gör det både enklare att återvinna fosforn och att separera den från farliga ämnen. 

– Det minskar risken för att tungmetaller, läkemedelsrester och PFAS sprids på våra åkrar, säger hon.

Återvinning viktigt för matproduktionen

I dag använder de flesta reningsverk järn eller aluminium i sina processer för att ta ut fosfor. Då bildas järn- och aluminiumfosfater, som endast har en begränsad användbarhet som gödningsmedel, säger Charlotte Nilsson, i ett pressmeddelande

– När man däremot bränner slammet omlagras de till kalciumfosfater, vilket är samma form som i dag bryts och som används i framställningen av fosfor, fortsätter hon.

Aluminium som används av reningsverken verkar hämma processen medan järnfosfater omvandlas till de önskade kalciumfosfaterna. 

– Höga halter av järn innebär att det bildas järnoxid vid förbränningen. Det kan sedan användas för att binda in ytterligare fosfor eller metaller, vilket bidrar till att värdet på produkten ökar. Reningsverken bör alltså använda järn i stället för aluminium, säger Charlotte Nilsson.

I dagsläget importeras fosfor till Sverige från framför allt Marocko, varav delar kommer från det av Marocko ockuperade Västsahara. Dessutom är fosfor en ändlig resurs som är på väg att ta slut. Därför är återvinning av fosfor nödvändigt för att dels minska gruvbrytningen och dessutom få till stånd en mer hållbar användning av grundämnet, menar Charlotte Nilsson:

– Att öka återvinningen av fosfor är nödvändigt för att kunna producera tillräckligt med mat för världens växande befolkningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV