Radar

Tatueringar kan öka risken för cancer enligt ny studie

Heltatuerad underarm.

Tatueringar kan vara en riskfaktor för lymfkörtelcancer. Enligt en ny studie från Lunds universitet var risken att drabbas av lymfkörtelcancer 21 procent högre bland de som var tatuerade. Forskarna betonar nu vikten av mer forskning.

Risken att få lymfkörtelcancer – lymfom – kan ökas av tatueringar enligt den nya studien. Det spelar ingen roll om du har många stora eller heltäckande tatueringar eller en liten.

– Vad det beror på vet vi ännu inte. Men man kan spekulera i att en tatuering, oberoende av storlek, startar en låggradig inflammation i kroppen, som i sin tur kan trigga cancer. Bilden är alltså mer komplex än vad vi initialt trodde, säger Christel Nielsen, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet, som har lett studien i ett pressmeddelande

Risken 21 procent högre

I studien, som totalt omfattade 11 905 personer, har forskargruppen tagit hänsyn till andra faktorer som kan påverka sambandet mellan tatuering och lymfom. Kvar finns en betydligt förhöjd risk:

– Efter att ha tagit höjd för andra faktorer som kan påverka sambandet, exempelvis rökning och ålder, visar vår forskning risken att drabbas av lymfom var 21 procent högre bland de som var tatuerade. Man ska ha komma ihåg att lymfom är en ovanlig sjukdom och att våra resultat gäller på gruppnivå, inte individnivå. Resultaten behöver nu verifieras och undersökas vidare i andra studier och sådan forskning pågår, säger Christel Nielsen.

Immunförsvaret triggas

Var femte person i Sverige är tatuerad i någon grad. Ofta görs tatueringar i relativt ung ålder. Det innebär att kroppen exponeras för tatueringsfärgen under lång tid. Än finns bara begränsad forskning på de vilka hälsoeffekter en tatuering kan ha, något forskargruppen vid Lunds universitet vill ändra på.  

– Vi vet sedan tidigare att när tatueringsfärgen kommer in i huden, tolkar kroppen detta som något främmande som inte ska vara där och immunförsvaret triggas. En stor del av färgen transporteras bort från huden, till framför allt lymfkörtlarna där den lagras in, säger Christel Nielsen.

Forskargruppen kommer nu att undersöka om det finns något samband mellan tatueringar och andra cancerformer. De ska också forska på kopplingen mellan inflammatoriska sjukdomar och tatueringar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV