Energi-temp · På gång i hela landet-temp

Utflykter under biologiska mångfaldens dag

Grönfläckig padda på grönt gräs.

Den 22 maj infaller FN:s internationella dag för biologisk mångfald. I dag och under kommande dagar pågår aktiviteter runt om i landet för att sprida kunskap om och värna om vår biodiversitet. Här kan du hitta några av evenemangen.

LINKÖPING

Vad: Följ med på en guidning om värdet av biologisk mångfald i staden. Björn Ström guidar i Trädgårdsföreningen och Magistratshagen

Var: Naturcentrum, Linköpings Trädgårdsförening, Lasarettsgatan 1, Linköping

När: 22 maj, klockan 18–20

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Linköping

Mer information finns här

HORNBORGASJÖN, BRODDETORP

Vad: Låna en pollineringsväska på naturum och upptäck några av de kryp som finns här. Vi har packat den med det du behöver för att titta närmare på de där lite mindre djuren som är ack så viktiga och spännande. Personalen hjälper dig gärna igång och kan berätta mer om det ni hittar.

Var: Naturum Hornborgasjön, Broddetorp

När: 22–26 maj, klockan 10–16

Arrangör: Naturum Hornborgasjön 

Mer information finns här

LERUM

Vad: EU-valet och biologiska mångfaldens dag uppmärksammas med aktiviteter. 

Var: Bagges torg, Lerum

När: 25 maj, klockan 10–14

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Lerum

Mer information finns här

YSTAD

Vad: Föreläsning. Utforska hur vi tillsammans kan arbeta för att bevara och främja den biologiska mångfalden i vår vackra kommun. Naturskyddsföreningen berättar om det rådande läget för natursköna ytor i Ystad, och hur de tas om hand av kommunen. Därefter dialog kring hur man kan aktivera sig för att bevara den biologiska mångfalden i kommunen – individuellt eller tillsammans. 

Var: Studiefrämjandet Ystad, Lilla Västergatan 30

När: 29 maj, klockan 18–20

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Ystad

Mer information finns här

LANDSKRONA

Vad: Grönfläckig padda i Lundåkrahamnen. Direkt söder om Lundåkrahamnen har flera små dammar restaurerats. Detta för att skydda en av kommunens mest hotade arter – den grönfläckiga paddan. Under guidning av kommunekolog Adam Bahr får vi lära oss mer om dessa unika paddor, vilka åtgärder som har genomförts och mycket annat om naturen i området.

När: 25 maj, klockan 12–13

Var: Stuverigatan 43, Landskrona

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Landskrona

Mer information finns här

ÖLAND, SANDVIKEN, GNOSJÖ, STOCHOLM MED FLERA ORTER

Vad: Trashblitz – kartläggning av skräp i naturen. En Trashblitz innebär att man under en utsatt tid plockar allt skräp man hittar på en bestämd sträcka eller yta. Skräpet kategoriseras och all data sammanställs för att få en inblick i hur skräpigt det är i den svenska naturen. Håll Sverige Rent, Svenska Turistföreningen och flera Naturum, kommer att göra att göra nio skräpmätningar i välbesökta naturområden runtom i Sverige – från Vindelfjällen i norr till Söderåsens Nationalpark i syd.

Var och när: Färnebofjärdens Naturum, Sandviken 22 maj, Store Mosse Nationalpark, Gnosjö 22 maj, Söderåsens Nationalpark, Skåne 22 maj, Stigbergsliden, Göteborg 22 maj, Trollskogens Naturum, Öland 22 maj, Naturum Vindelfjällen Ammarnäs, Sorsele 22 maj vid snöfritt, Tyresta Naturum Nationalparkernas hus*, Stockholm 25 maj, Naturum Fulufjället, Särna, efter snösmältning.

Arrangör: Håll Sverige Rent, Svenska Turistföreningen och Naturum

Mer information finns här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV