Regeringens utredare förslår hårdare regler för sjukskrivna som liknar de som tidigare gällde. Fackförbund och sjukskrivna är kritiska.
Tuffare krav för att få sjukpenning mer än 180 dagar. Sjuka ska prövas mot alla yrken på arbetsmarknaden. Den bortre gränsen för hur lång sjukskrivningen ska få vara, av kritikerna kallad stupstocken, ska återinföras.
Det är några av slutsatserna i utredare Per Johanssons förslag till hur sjukförsäkringen ska förändras. Majoriteten av de lättnader i reglerna som den rödgröna regeringen införde under 2021–2022 ska tas bort, enligt Johansson, som är professor i statistik vid Uppsala universitet.
– Vi hittar inga positiva hälsoeffekter på att människor får vara sjukskrivna längre, säger han under tisdagens presskonferens, rapporterar tidningen Syre.
Förslagen leder enligt utredningen till ”en mer rättssäker och träffsäker sjukförsäkring som bättre tar vara på människors arbetsförmåga”.
”Vämjeligt”
Nyheterna får Daniel Törnqvist, långtidssjukskriven och administratör på facebook-gruppen Försäkringskassanuppropet att reagera.
– Nu vill de tillbaka till den sjukförsäkringen som var helt kaos. Det synsättet på arbetet och medborgare är vämjeligt, säger han till Syre.
Kritik kommer också från fackligt håll.
– Det är ett slag i ansiktet på våra medlemmar och Sveriges löntagare i stort. Ska vi återigen behöva se cancersjuka utförsäkras och tvingas ut på arbetsmarknaden? En sådan situation är oacceptabel, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas förbund i ett uttalande.
Hon fortsätter:
– Våra skattepengar ska gå till fungerande trygghetssystem där man ska kunna vara sjuk tills man blir frisk, inte till dess att regeringen godtyckligt säger att man ska vara tillbaka i arbete.