Startsida - Nyheter

Radar

Unga ser allt dystrare på framtiden

Ungdomar ser allt mer dystert på framtiden, visar Ungdomsbarometerns nya rapport.

Politiskt engagemang, framtidshopp och tron på demokrati minskar hos svenska ungdomar, visar en ny rapport från Ungdomsbarometern.
– Man ser ganska dystert på framtiden, säger analyschefen Jessica Åkerström.

I Ungdomsbarometerns generationsrapport 2024, som är baserad på intervjuer med tusentals ungdomar i åldrarna 15-24, syns en brytpunkt.

– Vi och många andra har pratat om att unga i dag generellt har ett stort samhällsintresse, en vilja att påverka och engagera sig. Nu ser vi en ganska stor förändring, säger Jessica Åkerström, analyschef på Ungdomsbarometern.

Andelen unga som är intresserade av samhällspolitik har minskat de senaste fem åren: från 50 procent 2018 till 38 procent 2023. Färre identifierar sig som antirasist, feminist och miljövän jämfört med tidigare år – och andelen unga som uppfattar livet som tryggt ligger på 58 procent 2023, att jämföra med 69 procent året innan.

”Stora parallella kriser”

Jessica Åkerström tror att förklaringen finns i faktumet att det skett flera stora kriser i världen under de senaste åren: pandemi, krig, ekonomisk oro.

– Flera stora parallella kriser har präglat ganska många år av deras uppväxttid nu, säger hon.

När ungdomar tvingas välja en fråga som är viktigast så är det fortsatt miljö- och klimatfrågor, även om andelen som anser det har minskat.

– Unga har en stor medvetenhet och tycker att det är viktigt med till exempel miljöfrågor och jämställdhetsfrågor. Men just här och nu finns det inte utrymme att prioritera det, säger Jessica Åkerström.

Inte enbart mörker

I stället ligger fokus på att trygga den egna tillvaron. Att tjäna pengar, skaffa en bra utbildning samt att vara tillsammans med vänner och familj är viktiga frågor för många.

Många av trenderna som lyfts i rapporten har synts även tidigare år – men har i årets rapport fått en ytterligare skjuts. Och det ser inte enbart mörkt ut, poängterar Jessica Åkerström.

– Fler unga upplever att livet är rikt på vänner. Relationen till föräldrarna upplevs också mycket närmare bland dagens unga jämfört med den tidigare ungdomsgenerationen millennials, säger Jessica Åkerström.

Fakta: Ungdomsbarometern

15-24 år.

Fler resultat ur rapporten:

Mer än varannan ung, 56 procent, instämmer helt eller delvis i påståendet ”Politikerna kan inte lösa problemen som finns i Sverige”.

De flesta unga instämmer fortsatt helt eller delvis i att demokrati är det bästa styrelseskicket. Men 19 procent av killarna tar helt eller delvis avstånd från påståendet, en ökning med fem procent sedan 2021, medan sju procent av tjejerna helt eller delvis tar avstånd från det, en ökning med två procent sedan 2021.

Tre av fyra, 75 procent, upplever att de står ganska eller väldigt nära sina föräldrar.

Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2024 baseras på intervjuer med 15 000 ungdomar i åldrarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV