Mer konkurrens, större valfrihet och mindre nepotism. Förväntningarna är stora när EU tvingar teknikjättarna att släppa in andra. Så här påverkas du och andra av de nya EU-reglerna.
Det nya regelverket träder i kraft den 7 mars och kallas DMA, vilket står för Digital Markets Act. Då måste sex teknikjättar – som klassas som grindvakter (gatekeepers) – följa EU-lagen.
De sex jättarna som omfattas är Alphabet (Google), Meta, Bytedance (Tiktok), Apple, Amazon och Microsoft.
– EU får större muskler att stoppa monopol, säger Europaparlamentarikern Arba Kokalari (M), som nära följt arbetet med att ta fram lagen.
Flera val
Lagstiftningen är bred och handlar exempelvis om att motverka favorisering av bolagens tjänster. Google Maps ska inte ensamt komma högst upp när man googlar ”karta”. Första gången man startar webbläsaren Safari på en ny Iphone kommer man till en valsida med olika webbläsare.
Den som vill att Meta ska få dela data mellan ditt Instagram- och Facebookkonto måste ge sitt godkännande först, och den som inte vill ha sökmotorn Edge ska kunna avinstallera den från Windows.
Mycket av nyhetsrapporteringen har handlat om Apple, som framöver måste göra det möjligt att ladda ned appar utanför deras egna App Store och erbjuda andra betalningslösningar än deras inbyggda.
Förhör och räder
På svenska Konkurrensverket förbereder man sig inför skiftet. Johan Sahl, enhetschef med strategiskt ansvar för DMA-frågor, tror att det blir bättre för kunderna.
– Konsumenter kommer få större valfrihet, och företag som använder de här grindvakterna för att bedriva sin verksamhet kommer att ha större rättigheter och också större valfrihet i hur man bedriver sin verksamhet.
Konkurrensverket har bland annat byggt upp funktioner för att ta in tips och klagomål från svenskar och kunna göra en första bedömning.
– Om något skulle kunna röra sig om brott mot DMA så har vi en kanal till kommissionen, och så kommer vi ha vissa befogenheter att hjälpa kommissionen i utredningar, att göra platsundersökningar i Sverige, och även bistå vid förhör, säger han.
Dryga böter
Apple har anklagats för att försöka att kringgå DMA genom att göra alternativen oattraktiva, så att utvecklarna stannar i deras ekosystem. Arba Kokalari säger att det nu är upp till bevis för techjättarna.
– Det är väldigt dryga böter om man bryter mot reglerna. Vi får följa det här väldigt noga, om det kommer mycket rapporter om att techjättarna inte anses följa reglerna måste EU-kommissionen utreda så fort som möjligt.
Fakta: DMA
Digital Markets Act (DMA) är ett EU-regelverk riktat mot grindvakter (gatekeepers).
De första bolagen som utsågs den 6 september är de amerikanska teknikjättarna Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta och Microsoft, liksom kinesiska Bytedance (Tiktok).
Enligt DMA måste jättarna ge affärsanvändarna tillgång till data, låta dem teckna avtal med slutkund utanför jättarnas plattformar, samt i vissa fall tillåta tredjepartsaktörer samverka med de egna tjänsterna.
Jättarna får inte heller favorisera egna produkter rankningsmässigt, eller hindra kunder att avinstallera förinstallerad mjukvara, eller samla data utanför kärnplattformen utan medgivande.
Den som bryter mot DMA riskerar böter på uppemot 10 procent av den globala omsättningen.