Det är fler fall av det fästingburna TBE-viruset som inte upptäcks av vården än vad som tidigare varit känt, visar en studie vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Den allvarliga sjukdomen TBE ökar på många håll i Europa. Vissa som får infektionen kan dock klara sig med lindriga eller inga symtom, och de fallen upptäcks inte av vården. Då kommer de inte heller med i statistiken. Därför har det inte varit möjligt att veta hur många som infekteras jämfört med hur många fall som anmäls.
I studien har 2 700 svenska blodgivare undersökts. Personerna kommer från nio regioner i Sverige, och genom en specifik metod har det för första gången på ett effektivt sätt varit möjligt att skilja på om en person tagit TBE-vaccin eller haft en infektion, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
I resultaten, som publicerats i tidskriften Eurosurveillance som är kopplad till EU:s smittskyddsmyndighet, framgår att i de olika regionerna varierade andelen blodgivare som tidigare haft en infektion från en procent till sju procent.
– Vi blev väldigt överraskade av att en så hög andel av blodgivarna uppvisade spår av tidigare TBE-virusinfektion. Detta är långt mycket mer än man kunnat ana utifrån antalet rapporterade fall, säger Bo Albinsson, doktorand vid Uppsala universitet och en av studiens förstaförfattare i pressmeddelandet.
I regionerna varierade andelen som vaccinerat sig mot viruset mellan 8,7 procent till 57 procent.
Fakta: TBE
TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärn- och hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.De första tecknen på sjukdom märks en till två veckor efter att man smittats. Sjukdomen börjar med feber.
Det finns inget känt botemedel.
I Sverige är TBE vanligast i närheten av Östersjön, och i områden kring Vättern och Vänern. Men sjukdomen har spridits till Västkusten, och förekommer i stora delar av södra och mellersta Sverige.
Källor: NE, Folkhälsomyndigheten