Radar

Asfalt får ge vika för träd och grönska på flera skolgårdar i Stockholm

Asfalterad skolgård med gul tegelbyggnad.

Sju skolgårdar i Stockholm byggs under sommaren om. Asfalt rivs upp för att ge plats åt träd och grönska. Syftet är att både skapa bättre lekmiljöer och klimatanpassa skolgårdarna till att ge mer svalka, rapporterar SVT Nyheter.

Hjulstaskolans skolgård i Järva i västra Stockholm har grävts upp för att bygga om skolans utemiljö. Den har tidigare varit asfalterad med bara enstaka träd samt buskar längs fasaderna. Nu ska skolgården i högre grad präglas av grönska. 

– Asfalten ska ersättas med nyplanterade träd och buskar – och blommor som ska gynna den biologiska mångfalden, säger Malin Jönsson, projektledare för grönare skolgårdar i Stockholms stad, till SVT Nyheter.

Hjulstaskolans skolgård är en av sju skolgårdar som byggs om under sommaren, för att under höstlovet få nya planteringar. Utöver att skapa grönska som kan ge svalka under varma perioder, något som är en viktig klimatanpassning i och med den globala uppvärmningen, ska barnens upptäckarlust inspireras. Bambu, salix och pil är träd som ingår i de nya planteringarna. Dessa är motståndskraftiga och kan samtidigt skugga skolgårdar som när de är helt asfalterade annars kan bli väldigt varma.

– Vi hoppas att skolgårdar med till exempel klätterstockar och bambutunnlar ska inspirera pojkar och flickor i olika åldrar att leka tillsammans, säger Malin Jönsson till SVT Nyheter och fortsätter:

– Städer som Berlin och Paris har sedan länge klimatanpassat sina skolgårdar, eftersom de drabbats av flera kraftiga värmeböljor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV