Startsida - Nyheter

Radar

Sopdrottning åtalas i Sveriges största miljöhärva

En återvinningsanläggning där företaget NMT Think Pink hanterade byggavfall, nära Tumba i Stockholm.

Bolaget tog betalt för att ta hand om avfallet. Men enorma mängder sopor dumpades och blev liggande på 21 platser i landet. Nu åtalas kvinnan som kallade sig själv "Queen of trash" och tio andra i Sveriges största miljöbrottshärva.

– Det finns enorma pengar att tjäna för den oseriösa aktören, säger Linda Schön, en av tre åklagare i fallet.

Fem av de misstänkta, de som beskrivs som mest aktiva, åtalas för grovt miljöbrott och åklagarna vill även att de personerna åläggs med näringsförbud.

– Att de är åtalade för just grovt miljöbrott beror på att det har haft enormt stor omfattning, att det varit organiserat och begåtts på flera olika platser i landet, säger åklagare Anders Gustafsson.

De misstänks för att mot betalning ha fraktat hundratusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ned i marken, plastats in i balar och använts som fyllnadsmaterial.

Exceptionell omfattning

Avfallsföretaget startades 2012 av två makar, en av dem den i dag 54-åriga kvinna som kallade sig ”Queen of trash”. Några år senare, 2016, bytte bolaget namn till NMT Think Pink. Åklagarna tror att brottsligheten de senare åren helt enkelt varit affärsidén.

– I början kanske det fanns en idé att bedriva en fullkomligt laglig verksamhet, men från 2015, som vi tittat på, så finns det ingen sådan avsikt, säger Anders Gustafsson.

Förundersökningen är inne på sitt fjärde år och är en av de största utredningarna i sitt slag. Den beskrivs som ”exceptionell” i sin omfattning och upptar 45 000 sidor. Åtalet berör 21 olika platser i 15 kommuner i Mellansverige.

– Vi har varit tvungna att provta massorna, och analysera dem för att verkligen kunna avgöra vad som finns i marken, behållarna och högarna, säger åklagare Linda Schön.

Utredarna har bland annat funnit PCB7, ett förbjudet ämne som kan påverka hjärnan.

– Rent föremålsmässigt är det allt i från att man hittat golfbollar, till elkablar, till eluttag, en pantburk – och till och med barnleksaker. Det är en mängd olika föremål som inte ska vara där, säger hon.

Förnekar brott

Polisutredningen om företaget startade 2020. De huvudmisstänkta har hela tiden nekat till brott.

– Det har hållits en mängd med förhör med dem. De förnekar brott och att det skulle försiggått någon miljöskadlig verksamhet överhuvudtaget, säger Anders Gustafsson.

Grovt miljöbrott kan ge fängelse från sex månader upp till sex år. När rättegången ska börja är ännu inte klart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV