Startsida - Nyheter

Energi · På gång i hela landet

50 år av feministiska serier på Kvinnohistoriskt museum

Verk från temat ”Livet och kärleken” i utställningen Skratt och blodigt allvar – feministiska svenska tecknade serier som visas på Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Feministiska tecknade serier, satir och enrutingar från 1970-talet fram till i dag visas på Kvinnohistoriskt museum i Umeå från 16 december. Utställningen baseras på forskning i ämnet och heter Skratt och blodigt allvar.

Visste du att feministiska tecknade serier är ett forskningsområde? Med start 16 december går det att ta del av alster från de senaste 50 åren i en utställning på Kvinnohistoriskt museum i Umeå, baserad på forskning av Anna Nordenstam och Margareta Wallin Wictorin.

– Feministiska tecknade serier är ett kraftfullt medium som vi har forskat på i många år, säger Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

– Till utställningen på Kvinnohistoriskt museum har vi skrivit utställningstexterna och det har varit roligt att skriva om tecknade serier till ett nytt sammanhang, säger Margareta Wallin Wictorin, docent i konst- och bildvetenskap, knuten till Karlstads universitet.

”Utställningen visar hur serieskapare omväxlande mediterat eller morrat över sakernas tillstånd och använt sig av både humor och allvar”, står att läsa på Kvinnohistoriskt museums hemsida.

Skratt och blodigt allvar – Feministiska svenska tecknade serier

• Visas på Kvinnohistoriskt museum, Väven, Storgatan 46 A i Umeå.
• Utställningen har vernissage 16 december och pågår till och med 28 september 2024.
• Medverkande serietecknare är Anneli Furmark, AnnMari Langemar, Arja Kajermo, Bim Eriksson, Bitte Andersson, Cecilia Torudd, Daria Bogdanska, Elin Lucassi, Ellen Ekman, Gunna Grähs, Helga Henschen, Inger Edelfeldt, Julia Hansen, Karolina Bång, Lisa Ewald, Lisa Wool-Rim Sjöblom, Liv Strömquist, Lotta Sjöberg, Margareta Stål, Marie Falksten, Nanna Johansson, Nina Hemmingsson, Olivia Skoglund, Ruhani, Sara Granér, Sara Hansson, Sara Olausson, Åsa Ekström och Åsa Schagerström.
Källa: Kvinnohistoriskt museum, Umeå
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV