Startsida - Nyheter

Radar

Ännu inga lättnader i pestsmittade zonen

Varningsskylt om den avspärrade zonen uppsatt av Fagersta kommun.

Två månader efter att Sveriges första fall med afrikansk svinpest upptäcktes hos döda vildsvin utanför Fagersta sker ingen omfattande spridning, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt – men restriktionerna blir kvar.

7 september beslutade Jordbruksverket om om omfattande begränsningar för alla som bor och verkar i den smittade zonen. Varken fordon eller människor får vistas där utan särskilt undantag från restriktionerna.

Hittills har 53 döda vildsvin med smitta hittats, alla inom en begränsad del av det avspärrade området som har stängslats in. Men restriktionerna i den tusen kvadratkilometer stora zonen blir kvar ett tag till. Det meddelar Statens veterinärmedicinska anstalt SVA och Jordbruksverket i ett pressmeddelande. 

– Vi har stor förståelse för alla som drabbas av de begränsningar restriktionerna innebär. Samtidigt måste vi komma ihåg att det handlar om en sjukdom som riskerar att få mycket allvarliga konsekvenser för livsmedelsproduktion, djurhälsa och allmänhet om vi inte hejdar utbrottet. Därför vill vi tacka alla som bidrar genom att följa restriktionerna. Håll i och håll ut – tillsammans stoppar vi svinpesten, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Statsveterinär Erika Chenais har tidigare sagt till Vetenskapsradion att avspärrningarna kan komma att tas bort i december.

Restriktioner i den smittade zonen

Detta gäller inom den smittade zonen. Förbud mot:

Jakt – alla typer av vilt.

Aktiviteter som sportevenemang, offentliga tillställningar och överlag där folk vistas i skogen. Exempelvis svamp- och bärplockning.

Alla typer av åtgärder inom skogsbruk.

Att släppa hundar lösa.

Dessutom ska de fordon och maskiner som använts inom lant- och jordbruk i den smittade zonen rengöras innan de förs ut.

Den som håller tamgrisar inom zonen måste se över biosäkerheten och ska kontakta veterinär om djur blir sjuka eller om de drabbas av ökad dödlighet.

Källa: Jordbruksverket/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV