Startsida - Nyheter

Radar

Färre får övernatta i populära fjällstugor

Fjällvandringsled mellan Storulvån och Blåhammaren i Jämtlandsfjällen.

Antalet besökare begränsas kraftigt vid Sveriges mest populära vandringsleder i de jämtländska fjällen. Turisterna har slitit för hårt på miljön, meddelar Svenska Turistföreningen (STF) som nu kommit överens med samebyar i området.

Antalet besökare i Jämtlandsfjällen är för högt och leder till en alltför kraftig påverkan på naturen och negativa konsekvenser för rennäringen. Därför kommer antalet besökare att kraftigt begränsas, meddelar STF.

– Det är trångt och besöksantalet har ökat i området. Vi borde ha haft en dialog med samebyarna redan tidigare och det är förbaskat olyckligt men jag kan inte ändra det som varit. Men jag kan se till att vi gör annorlunda framåt, säger Maria Ros Hjelm, STF:s generalsekreterare vid en pressträff.

Kortare säsong

En stor förändring blir att säsongen för när fjällstugor och fjällstationer är öppna kommer att kortas. Vintersäsongen kommer att sluta den 19 april, i samband med att skoterförbudet infaller.

Sommartid kommer de att öppna den 1 juli med undantag av Sylarnas fjällstation som kommer att öppna först den 15 juli. Detta då den ligger på en plats som är extra känslig för renarna som betar där.

Dessutom kommer antalet sängplatser att minskas redan vid årsskiftet. Gåsens fjällstuga stängs helt och ett av huset skrivs över på Handölsdalens sameby. På Blåhammarens fjällstation stänger restaurangen och antalet bäddar minskar med hälften. Även på Sylarnas och Helags fjällstationer kommer antalet bäddar att minska och restaurangerna stängas senast 2028. Självhushåll och butik kommer däremot att finnas kvar.

Avtal löper ut

Att beskedet från STF kommer just nu beror på att det nuvarande avtalet mellan länsstyrelsen och STF, som reglerar hur marken används, går ut vid årsskiftet.

Antalet gästnätter på de boenden som STF driver i Jämtlands- och Härjedalsfjällen är omkring 50 000 per år och det har skett en kraftig ökning de senaste åren. Dessutom går lederna kors och tvärs i området.

– Specifikt för detta område är att lederna går som i ett spindelnät. Lederna går överallt, säger Maria Ros Hjelm, STF:s generalsekreterare.

En av utmaningarna är att det i stora delar av det aktuella området saknas formellt skydd i form av naturreservat eller nationalpark. Det gör det svårare för länsstyrelsen att reglera hur människor rör sig i området.

– Vi har pratat och diskuterat mycket och det känns bra att vi kommit fram till detta, säger Jonas Kråik från Handölsdalens sameby som deltog vid pressträffen tillsammans med representanter från Tåssåsens och Mittådalens samebyar.

Enligt rennäringslagen kan länsstyrelsen bara ge tillåtelse för STF att använda marken om det inte leder till ”avsevärd olägenhet” för renskötseln.
Vålådalens naturreservat omfattar några av STF:s fjällstugor och där har nya reservatsföreskrifter tagits fram av länsstyrelsen.

Så förändrar STF i Jämtlandsfjällen

Öppettiderna begränsas. Vintersäsongen avslutas tidigare och sommarsäsongen inleds senare, för att inte störa renarna under den känsliga kalvningsperioden.

Gåsens fjällstuga stängs helt. Det skapar ett större område för ostört renbete.
Blåhammarens fjällstation ska inte längre ha servering. Restaurangen stängs och antalet bäddar halveras vilket innebär minskat behov av transporter och färre besökare.

Vid Sylarnas fjällstation minskar antalet bäddar med 25 procent. Restaurangen stängs senast 2028.

Vid Helags fjällstation stängs restaurangen senast 2028.

Källa: STF

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV