I dag kan såväl mugg som lock på takeawaykaffet vara gjort av papp. Men det är inte lika med miljövänligt – hamnar muggen i naturen är den lika giftig som en plastmugg. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.
Från 1 januari 2024 förbjuds engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast. Till stor del har de redan bytts ut mot papp. Men pappmuggar tål inte vätska eller fett särskilt bra, och bestryks därför med en bioplast, tillverkad av exempelvis sockerrör eller majs som bas. Fördelen är att den bryts ner snabbare än fossil plast. Nackdelen: Även bioplast är giftigt.
Kemikalierna i bioplasten kan göra lika stor skada för levande organismer om den hamnar i naturen som en plastmugg, konstaterar forskare från Göteborgs universitet, som har undersökt vilken påverkan engångsmuggar av olika material har på larver från fjärilsmyggor.
– Vi lät pappersmuggar och plastmuggar ligga i blöt jord och i vatten i några veckors tid och följde hur de urlakade kemikalierna påverkade larverna. Samtliga muggar påverkade tillväxten negativt hos mygglarver som vistades i vattnet och jorden, säger Bethanie Carney Almroth, professor i miljövetenskap på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.
Potentiell hälsofara
Bioplast innehåller minst lika många kemikalier som konventionell plast enligt forskarna. En del av plastens kemikalier är giftiga medan andra inte är tillräckligt undersökta.
– Det är också en potentiell hälsofara eftersom pappersförpackningar med plastfilm för mat blir allt vanligare. Vi exponeras för plasten genom maten som kan föra in gifter i våra kroppar, säger Bethanie Carney Almroth.
Lösningen på problemet, menar hon, är att komma bort från användandet av engångsprodukter. Ta med din egen mugg till take away-kaffet, föreslår Bethanie Carney Almroth.
– Eller för all del, sitt ner och drick ditt kaffe på plats ur en porslinsmugg.