Ämnet mens är fortfarande tabubelagt – men viljan att prata om det och lära sig mer är stor. Det konstaterar Svenska Fotbollförbundet, som efter några lyckade pilotförsök erbjuder alla landets fotbollsförbund en gratis utbildning.
Varannan spelare tycker att mens och/eller mensvärk hindrar dem i deras fotbollsutövande, och lika många upplever frågan som tabubelagd. Det uppger kvinnliga fotbollsspelare i en undersökning från Svenska Fotbollförbundet. Brist på toaletter, vita matchshorts och ont om information om hur träningen påverkas av menscykeln är några av problemen som lyfts i undersökningen.
För att råda bot på problemen har Svenska Fotbollförbundet skapat en utbildning om menscykeln och kvinnohälsa, och om hur man kan anpassa och ge stöd för att kunna optimera träningen, oavsett var i menscykeln man befinner sig. Det kan exempelvis handla om vilken typ av mat som kan minska risken för järnbrist eller förstoppning.
– Mens ska aldrig vara ett hinder för att spela fotboll, säger fotbollsspelaren Caroline Seger, ambassadör för utbildningsmaterialet om mens och träning i ett pressmeddelande.
– Det finns ett enormt behov av att öka kunskapen och medvetenheten om kvinnlig hälsa och hur vi bäst kan anpassa träningar och andra matchförberedande aktiviteter, fortsätter hon.
Under våren har spelare och tränare i fyra fotbollsföreningar tagit del av utbildningen, som bär namnet Alla dagar. Förhoppningen är att initiativet ska bryta tabun kring mens, och få fler tjejer att spela fotboll trots menstruation.
Feedbacken efter pilotutbildningarna har varit fantastisk, berättar Elisabet Persson, sjuksköterska och hälsocoach vid Valinge Derome DFF i Halland, som är en av föreningarna som deltog.
– Spelarna lyfte att de aldrig tidigare suttit i lugn och ro och faktiskt diskuterat mens och dess effekt på fotbollen. Det var långa samtal och behovet att prata om mensens påverkan var stort. Att få tips om allt ifrån mensskydd till hur man ska äta under mensen har varit oerhört uppskattat, och vi kunde även slå hål på en och annan myt om mens, säger hon.
Efterfrågan bland andra föreningar har varit stor, enligt Svenska Fotbollförbundet, som därför beslutat att låta alla ta del av utbildningen gratis. Materialet består av handledande instruktioner och powerpoints, och finns i två olika versioner, en som riktar sig till yngre spelare och en som riktar sig till äldre spelare. Det finns tillgängligt via Svenska Fotbollförbundets hemsida.
Mens hinder i fotbollsspelande
• Utbildningsmaterialet Alla dagar bottnar i en kartläggning från Svenska Fotbollförbundet om hur menstruationen påverkar fotbollsspelare. 462 kvinnliga spelare och 200 ledare till flick- eller damlag besvarade undersökningen.
• Varannan spelare tyckte att mens/och eller mensvärk hade hindrat dem i deras fotbollsspelande, och lika många upplevde frågan som tabubelagd.
• Endast 4,5 procent av ledarna uppgav att de anpassade träningen till spelarnas personliga menscykel. De flesta erbjuder varken gratis mensskydd eller värktabletter till spelarna.
• Initiativet Alla dagar syftar till att bryta tabun om mens, samt till att tillgängliggöra kunskaper i ämnet genom relevant forskning, så att alla distrikt och föreningar i Sverige får verktyg för att anpassa träningsupplägget.
• Hittills har fyra pilotföreningar deltagit: BK Forward från Örebro, Valinge Derome DFF från Halland, Kroppefjälls IF från Dalsland och Umeå IK från Västerbotten.
• Projektet är ett samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet och huvudsponsorn Svenska Spel.
Källa: Svenska Fotbollförbundet