Startsida - Nyheter

Radar

Så tredubblade Rosengård flickors fotbollsspelande

FC Rosengårds målvakt Disa Hellwig, Rosengårds Isabella Obaze och Kristianstad DFF:s Evelyne Viens under en fotbollsmatch i damallsvenskan på Malmö IP, 5 maj 2023.

I fotbollsföreningen FC Rosengård i Malmö trodde man att tjejer inte var intresserade av fotboll, men nu har flickorna på plan ökat med 300 procent. Hemligheten? En ledarskapsutbildning för kvinnor och ickebinära.

Flickor med utomeuropeisk bakgrund är kraftigt underrepresenterade inom föreningsidrotten i Sverige. En viktig orsak är kulturella skillnader, enligt en studie från Delegationen för migrationsstudier.

Men i FC Rosengård har man lyckats locka flickor till planen. För tre år sedan startade klubben en ledarskapsutbildning för kvinnor och ickebinära. Bara drygt en tredjedel av alla med tränaruppdrag i Sverige är kvinnor, och även i Rosengård fanns ett underskott. Idag är andelen kvinnliga ledare för flickverksamheten 65 procent, och antalet flickor i fotbollsverksamheten har tredubblats, rapporterar Dagens Nyheter

– Man trodde inte att några tjejer ville spela. Men sedan vi blev flera kvinnliga ledare så står de i kö för att börja, säger Fatima Al Yassiry, tränare för ett av flicklagen till tidningen.

Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard berättar att flickfotbollen varit en större utmaning på Rosengårds IP än Malmö IP.

– En av anledningarna till det är att vi har haft många män som varit tränare och ledare och av kulturella aspekter har inte alla föräldrar känt sig helt bekväma med att släppa iväg sina tjejer till träningar som bara leds av män, säger hon till DN.

Klubben utbildar varje år 25 tjejer mellan 15 och 25 år till att bli ”trygghetsskapande ledare”, inom ramarna för ett program som kallas Football for life. Det startades i Sydafrika och använder fotbollen som verktyg för att stärka unga tjejers självkänsla, självförtroende och ställning i samhället. Fatima Al Yassiry är en av dem som gått utbildningen i Malmö.

– I fotbollsvärlden är det svårt att som ung tjej komma in och hålla i ett lag, men de som höll i utbildningen fanns där och hjälpte till. Man kände sig inte ensam utan man kände sig trygg, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV