En slags billiga solceller som också är energisnåla att tillverka har hittills fallit sönder snabbt, vilket gjort dem svåra att använda. Nu har forskare i Linköping hittat ett sätt att göra de här solcellerna stabilare.
Solcellerna i fråga är gjorda av kristaller kallade perovskit och kan bidra till att lösa världens energibrist, enligt Linköpings universitet.
– Det verkar finnas en ”trade-off” mellan hög effekt och stabilitet hos perovskit-solceller. Om effekten är hög tenderar stabiliteten att bli låg och vice versa, säger Tiankai Zhang, postdoktor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) vid Linköpings universitet och en av författarna till artikel i den vetenskapliga tidskriften Science.
Solceller av perovskit närmar sig nu den effektivitet som vanliga kisel-solceller har.
Feng Gao, professor vid IFM anser att mångsidigheten hos solcellerna gör att de kan användas i en lång rad sammanhang.
– Fördelen med perovskiter är att de är tunna vilket också gör dem lätta och flexibla. Dessutom kan de vara halvgenomskinliga. Det skulle exempelvis gå att sätta perovskit-solceller över stora fönsterrutor eller på byggnader där kiselsolceller blir för tunga, säger Feng Wang i ett pressmeddelande.