Prenumerera

Logga in

Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Biholksbygge varvas med teori om honungsbiets biologi på kursen i Villands Vånga den första helgen i september.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket ställs in eller skjuts upp med hänsyn till coronaläget. Dubbelkolla därför att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Norrland

28 augusti och 2 oktober

Kurser om skogen
ÅRE. Skogsexperten Sebastian Kirppu håller en introduktionskurs respektive en inventeringskurs för dig som vill veta mer om skog, biologisk mångfald och ekosystem. Under inventeringskursen lär du dig vilka arter som visar att en skog är skyddsvärd.
Plats: Skogarna runt Åre
Info: bit.ly/Åreskog

19–25 september

Hållbarhetsvecka
VÄSTERBOTTEN. En vecka för att lyfta fram kreativa, livskraftiga och goda exempel på socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling runt om i länet. Årets program är i skrivande stund inte släppt. Förra året handlade det om allt från cykling och matsvinn till maskulinitet och språkkaféer.
Plats: Västerbottens län
Info: seehallbarhetsveckan.se/vasterbotten

Svealand

Lördag 10 september

Färga med indigo
NYKÖPING. Lär dig om indigons historia och användningsområden, odling, extrahering av pigment, färgning av textilier samt hur du tillämpar allt detta i praktiken.
Tid: 9.00–16.30
Plats: Museiparken och Textilverkstan, Sörmlands museum, Nyköping
Kostnad: 950 kr
Info och anmälan: Senast den 22 augusti på bit.ly/Sörmlands

Foto: Flickr

Götaland

Torsdag 11–söndag 14 augusti

Nära summer festival
ARLÖV. En festival med fokus på att fördjupa relationen till oss själva och andra med hjälp av praktikerna Authentic Relating och Circling. För dig som vill relatera, dansa, känna in, samskapa, leka eller utforska genom beröring.
Plats: Sunnanåvägen 131, Arlöv
Kostnad: Ordinarie pris 3 200 kronor inklusive mat och boende, kontakta arrangörerna om det är ett hinder
Info och anmälan: facebook.com/events/653858222357287

Onsdag 17 augusti

Biosfärområde för hållbarhet
KIVIK. Partiföreträdare i kommunen frågas ut om möjligheten till ett biosfärområde i Simrishamn, eller andra vägar till hållbarhet på Österlen.
Tid: 18.30–21.00
Plats: Dagcentralen Äppelgården, Eliselundsvägen 8, Kivik
Info: studieframjandet.se/skane-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2022/augusti/biosfaromrade—-en-mojlighet-for-simrishamn

3–4 september

Återvilda honungsbiet
VILLANDS VÅNGA. Lär dig att återskapa förutsättningarna för det inhemska honungsbiet att klara sig självt i det vilda. Biholksbygge varvas med teori om honungsbiets biologi och behov samt hantering av sjukdomar och parasiter. För biodlare såväl som dig som vill göra en naturvårdsinsats.
Tid: 9.00–17.00
Plats: Villands Vånga Veganträdgård, Fegelstorpsvägen 151, Villands Vånga, Kristianstad
Kostnad: 3 950 kr inklusive lunch och fika
Anmälan: Till vegantradgard@gmail.com
Info: bit.ly/Honungsbi

Hela landet

Popartisten Emil Jensen sommarturnérar på cykel som en manifestation för miljön, freden och klimatet. Foto: Margareta Sandeback

Fredag 1 juli–lördag 3 december

Än susar skogen
LANDET RUNT. Popartisten Emil Jensen drar ut på cykel- och tågturné med en manifestation för hållbarhet och liv, mot fossilberoende och krig. I sommar cyklar han till drygt 30 orter i Svealand och Götaland och i höst besöker han med tåg även Östersund, Umeå och Sundsvall.
Platser: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Gnesta, Svärtinge, Långasjö, Växjö, Svalöv, Våxtorp, Åstol, m fl
Info: emiljensen.se/nyheter/an-susar-skogen

Fram till valet söndag 11 september

Utfrågning av politiker
LANDET RUNT. I flera kommuner bjuds politiker in till utfrågning och samtal kring klimat, miljö och hållbarhet, ibland med forskare eller kulturaktörer. Det sker bland annat i Partille 25 augusti, Göteborg respektive Kristianstad 31 augusti samt Österåker 5 september.
Info: bit.ly/Partille, bit.ly/Kristianstad, bit.ly/Göteborgpol, bit.ly/Österåker

Måndag 22 augusti–Lördag 10 december

Odla din plats
ONLINE/TRANÅS. En distanskurs på kvartsfart för dig som redan har grundkunskaper inom odling och som nu vill fördjupa förståelsen för din egen plats och dina egna behov. 
Plats: Online och Sommenbygdens folkhögskola, Ydrevägen 13, Tranås
Kostnad: 600 kronor plus kurslitteratur, resor, kost och ev. logi 
Anmälan: Senast 1 juni på sommenbygdensfolkhogskola.se/utbildning/odla-din-plats

För ungdomar som vill ha hjälp att hantera klimatrelaterade tankar startar grupper i Malmö, Lund och Stockholm. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

24 augusti–2 oktober

Omvandla klimatkänslor till handling
FLERA PLATSER. Terra-Pi samlar kunskap och tar fram metoder för att stötta ungdomar att bättre hantera klimatrelaterade tankar, känslor och upplevelser för att skapa aktivt hopp och handlingskraft. Grupper för unga startar i Stockholm 24 augusti, Malmö 29 september och Lund 2 oktober. En utbildning för vuxna som vill bli gruppledare hålls 18 september i Malmö. Fler orter tillkommer.
Info: facebook.com/terrapifolkuni och terrapi.se

Torsdag 1 september

Utopiska bokcirklar
ONLINE. Läs böcker om fiktiva utopier för att kunna bygga egna. Under första träffen bildas lagom stora cirkelgrupper som därefter läser och träffas i sitt eget tempo, gärna fysiskt i lokala grupper.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Online
Anmälan: Senast 15 juni på forms.gle/xGcxfvNCYXJ7e4W8A
Info: facebook.com/events/752484279250261

Söndag 4 september

Svampens dag
LANDET RUNT. Det blir både utflykter och utställningar med experter när Sveriges mykologiska förening ordnar Svampens dag tillsammans med en rad aktörer i Sverige, Norge och Danmark. Några tjuvstartar redan den 3 september.
Plats: Eskilstuna, Halmstad, Olofström, Stockholm, Söderhamn, Tierp, Vargön, Västerås, m fl
Info: studieframjandet.se

Foto: Flickr
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV