Solidaritet med förföljda HBTQI-personer är ett av budskapen på årets Stockholm Pride. Arrangörerna vill också få svenska partier och organisationer att ”bekänna färg”.
Det har gått tre år sedan Stockholm Pride senast kunde arrangeras men nu är det dags igen. Hela den här veckan fylls Stockholms gator av regnbågsflaggor och till paraden på lördag räknar man med uppåt 50 000 deltagare.
Det kommer som alltid vara mycket musik, dans och glädje – men festivalen har också en allvarligare sida. Årets tema ”dags att bekänna färg” handlar om att få företag, organisationer och partier att visa om deras engagemang i HBTQI-frågor är spelat eller äkta.
I en artikel på DN Debatt skriver styrelsen för Stockholm Pride att ”Sverige har tappat rollen som föregångare” och att det behövs ”flera åtgärder för att vi återigen ska ta täten”. Bland annat föreslår de en ny könstillhörighetslag, att ett tredje juridiskt kön införs och en förbättrad transvård.
Färgas av dådet i Oslo
Men årets Pride är också en solidaritetsyttring som riktas till HBTQI-aktivister över hela världen som slåss för sina rättigheter. Bland annat deltar personer från Turkiet och Marocko – länder där HBTQI-personers rättigheter är starkt hotade och ifrågasatta. i Turkiet greps exempelvis 373 personer tidigare i år för att de deltog i en prideparad.
Stockholm Pride 2022 sker också i kölvattnet av Pridefirandet i Oslo för en dryg månad sedan där två personer sköts till döds.
– Sommarens händelser har visat oss att HBTQI-personer fortfarande inte kan känna sig trygga och att deras rättigheter inte är garanterade. Det understryker att Pride behövs mer än någonsin, säger Goran Miletic, som var med och startade HBTQI-rörelsen i Serbien i början på 1990-talet och som även är med och organiserar Europride 2022 i ett pressmeddelande från Civil Rights Defenders.
Civil Right Defenders kommer att anordna ett seminarium om Europride, som i år äger rum i Belgrad på fredag kl 14. Samma dag delas också Proud Colours-priset ut till en ung eldsjäl som arbetar med att skapa förändring för HBTQ+-personer i Sverige.
Den stora invigningen sker imorgon och invigningstalare är handbollsspelaren Loui Sand, som är den förste transkillen som spelar handboll på. elitnivå i Sverige. I samband med talet uppträder också flera storta artister som Icona Pop, Cornelia Jacobs, Moa Lignell och Johan Huumo – den sistnämnda kommer att framföra årets officiella pridelåt ”Dancing In A Rainbow”.
Hela programmet hittar du på Pridefestivalens hemsida.
Stockholm Pride
Stockholm Pride startade 1998 och är idag Nordens största Pridefestival.
Syftet är att ”synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen”.
Årets Stockholm Pride äger rum den 1 till 6 augusti.