Startsida - Nyheter

Radar

Osäkert i Tjernobyl

Greenpeace i Tjernobyl.

Mätningar vid det nedlagda kärnkraftverket i Tjernobyl visar farliga nivåer av radioaktiv strålning på vissa platser, enligt Greenpeace som varit på plats och mätt och samlat in prover. Nu oroar sig Dima Litvinov vid Greenpeace Sverige  för att det kan se ännu värre ut vid det ukrainska kärnkraftverk som fortfarande är ockuperade av Ryssland och som är i drift.

Efter att ryssarna lämnat det förolyckade kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina, har två mätningar gjorts av hur ockupationen påverkat strålningsnivån i området. Den ena, utförd av det internationella atomenergiorganet IAEA, visade en nivå som betraktas som normal på platsen sedan den stora olyckan år 1986.

Men enligt mätningar utförda av Greenpeace kan nivån för joniserande strålning vara tre gånger så hög.

Dima Litvinov på plats. Blå overall i bakgrunden för dem som arbetar i speciellt utsatt miljö. Foto: Dima Litvinov.

Dima Litvinov hos Greenpeace Sverige berättar att de ansvariga för säkerheten i Tjernobyl, vid områdets säkerhetslaboratorium Eco-Center,  misstrodde IAEA:s mätningar eftersom nivån var så mycket lägre än vad de själva tyckte var rimligt. De bad därför Greenpeace att arrangera ytterligare en mätning.  Själva kunde de inte göra det, eftersom deras utrustning förstörts under ockupationen.

Därför varierar det

Varför skillnaden mellan mätningar kunde bli så stor, kan bero på hur de utfördes, förklarar Dima Litvinov, som själv varit på plats.

– Det är inte en homogen miljö. Man kan mäta en meter bort och hitta ett annat värde, säger han.

Men resultaten från Greenpeace undersökning stämmer i alla fall bättre med vad de lokala strålsäkerhetsexperterna kommit fram till.

Den tyska strålsäkerhetsmyndigheten har också kollat mätresultaten, och jämfört det som  Greenpeace kommit fram till med egna siffror.

Myndigheten  rapporterar via det egna kontot på Twitter att siffrorna från miljöorganisationen verkar rimliga.  Enligt Dima Litvinov anser även den ukrainska strålsäkerhetsmyndigheterna att siffrorna från Greenpeace är mer trovärdiga.

Några orsaker till att strålningsnivån skulle ha blivit högre i samband med kriget är att de ryska soldaterna grävt i den radioaktivt nedsmutsade marken för att göra skyttegravar. Isotoper som sjunkit ner i myllan kommer då återigen i dagen. En annan anledning är att skogar i området brunnit och att brandröken spridit isotoper som tagits upp av växtligheten. Dima Litvinov menar att de ryska soldater som vistats i området riskerar att bli sjuka men även de som bor kvar i trakten kan drabbas samt personer som bor utanför den avstängda zonen.

Oro för största kärnkraftverket

Dima Litvinov menar nu att det finns anledning till ännu större oro inför vad som händer i det ukrainska kärnkraftverk i drift som fortfarande är ockuperat och andra som riskerar att bli det. Spåren från Tjernobyl förskräcker.

Han berättar om laboratorier där radioaktiva ämnen spritts ut huller om buller på golvet och rapporter om hur soldater som bland annat grävde skyttegravar i kontaminerad mark inte använde skyddsutrustning och därmed utsatte sig själva för stora risker att bli sjuka. Det finns inga spår av skyddsutrustning kvar vid verket och enligt övervakningskamerorna där syns också hur de ryska soldaterna rört sig utan skydd.  Reuters rapporterar dessutom om hur ryska konvojer rörde sig genom speciellt nedsmutsat område utan att vidta några skyddsåtgärder.

–  Beter de ryska soldaterna sig på det sättet vid kärnkraftverk som fortfarande är i drift blir man verkligen orolig, säger Dima Litvinov.

Det ockuperade kraftverket är Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja med sex reaktorer i sydöstra Ukraina. Det har varit ockuperat sedan sjätte mars, enligt bland andra  World Nuclear Organisation. Det andra som ligger i farozonen finns längre västerut i södra Ukraina och har tre reaktorer.

Greenpeace fortsätter att bevaka frågan och planerar ytterligare åtgärder, bland annat försök att påverka IAEA att göra ett omtag. Dima Litvinov menar att det är olyckligt att en av organisationens högsta företrädare är en rysk man som tidigare arbetat för ryska kärnenergiföretag.

Mycket kärnkraft i Ukraina

26 april 1986 exploderade reaktor fyra i Tjernobyl, norr om Kiev, i det som då var Sovjetunionen. Efter det spreds stora mängder radioaktivt stoft över stora områden, en del ända bort till Sverige.

De sovjetiska myndigheterna berättade inte vad som hänt till att börja med. Det var svenska myndigheter som först slog larm, efter att ha upptäckt förhöjd strålningsnivå vid kärnkraftverket i Forsmark.

Det kärnkraftverk som fortfarande är ockuperat ligger vid floden Dnepr 50 kilometer från storstaden Zaporizhia. Det är Europas största med en sammanlagd effekt på 5,7 miljarder watt.

I Ukraina finns  fyra kärnkraftverk i drift, med sammanlagt 15 reaktorer. De står för hälften av elanvändningen, eller gjorde det i alla fall innan invasionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV