Det råder en stor brist på trygghetsboenden på landsbygden i Sverige. Det gör i sin tur att yngre personer har svårt att hitta boenden.
Äldre personer på landsbygden har svårt att hitta trygghetsboenden – ett boende som är ett mellanting av ett vanligt boende och ett särskilt boende med heldygnsomsorg, enligt Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät. Därför bor äldre personer ofta kvar i sina hus, vilket gör att yngre personer som vill flytta till mindre orter har svårare att hitta bostäder, enligt Sveriges Radio.
Med färre barnfamiljer på landsbygden får skolor och annan service ett mindre underlag och attraktiva alternativa bostäder för äldre krävs för att yngre kan få möjlighet att flytta ut på landet. Men ett problem är att det inte är lönsamt för byggherrar och bostadsbolag att bygga trygghetsbostäder på mindre orter, eftersom av avskrivningsregler gör att byggnader tappar i värde.
– Avskrivningsreglerna är bisarra. Dels tappar man värdet på fastigheten som fastighetsägare, och skulle man välja som fastighetsägare att inte tappa värdet på fastigheten läggs [kostnaden] på hyran och då är frågan vem som har råd att bo, säger Magnus Storm (C), partiordförande i Lindesberg till Sveriges Radio.
Antalet personer över 80 år ökar med över 50 procent mellan 2019 och 2030, enligt Statistiska centralbyrån.
– Det är viktigt att man tittar på vad det finns för behov, så att man verkligen bygger sådana bostäder som människor vill bo i. För man vill ibland bo kvar i den ort där man bott i hela sitt liv och om det erbjuds bostäder långt ifrån där man har sin invanda miljö och sina nätverk så kanske inte det är så lockande, säger Marie Sand, samhällsplanerare på Boverket, till Sveriges Radio.
– Vi ser att ungefär hälften av landets kommuner har trygghetsbostäder, men man anger också att man har ett underskott av den här boendeformen, säger Marie Sand.