I takt med att medvetenheten ökar vill allt fler köra elbil på semestern. Men även om den mest grundläggande laddinfrastrukturen redan existerar finns det en rad utmaningar för förstagångsföraren.
Ladda ner alla appar i förväg
I nuläget kan du räkna med att alla laddstationerna utmed färdvägen ägs av olika företag. Trots att delar av branschen har kommit överens om att införa ett gemensamt betalsystem är inte alla där än. Med andra ord har en del företag egna appar där du måste registrera dina uppgifter i förväg och bli kund för att kunna ladda och betala.
Vill du undvika stress och spara tid? Då är vårt tips att du planerar resan i förväg och ser till att allt är nedladdat, registrerat och klart innan du beger dig ut på landets vägar.
Förbered laddresan
Även om bilbranschen kräver en laddstation var 20:e minut och lyktstolpar snart ska kunna användas som laddstationer – ser verkligheten fortfarande annorlunda ut. Få elbilar som finns att hyra/leasa till lägre pris har en räckvidd som överstiger 30 till 40 mil. Med andra ord behöver du ladda bilen flera gånger per dag vid långkörningar och bilsemestrar. Lösningen? Med hjälp av kartverktygen ”chargefinder” och a ”better route planner” är det bara att knappa in start och destination så gör appen resten!
Utgå från att det är kö
Om du ska ut på en lägre resa kommer du tvingas ladda bilen flera gånger beroende på batteriets räckvidd. Tyvärr använder de flesta bilarna samma laddkontakt, vilket ofta leder till kö vid laddstationerna. Därför kan det vara värt att planera utifrån att resan tar en till två timmar extra (oavsett vad appen säger) så slipper du stressen!
Tänk på väder och hastighet
Även om bilen marknadsförs utifrån en specifik räckvidd, begränsas den av andra faktorer. Är det exempelvis kallt och du accelererar ofta tar batteriet slut mycket snabbare! Ska du långt är det därför viktigt att planera med fler laddstopp utmed vägen.
Ladda över natten
Om du ska övernatta på pensionat, b&b eller hotell kan det vara värt att fråga om de har möjlighet att ladda elbilen över natten. Då kan du lämna på morgonen med full tank och slipper stanna på vägen! Med tanke på att elnätet täcker nästan hela landet, kan du egentligen ”tanka” bilen var som helst – så länge laddplatsen är förberedd på den sortens belastning.
Planera matpauser
Sverige är fullt av intressanta besöksmål med hundratals små loppisar, restauranger och natursköna platser. Många av laddstationerna ligger relativt nära stadsområden och matplatser. Se till att ni stannar där det faktiskt finns roliga saker att göra, speciellt om väntan blir längre än planerat!