Med en rösts marginal i riksdagen undvek Sverige en regeringskris.
– Sverige behöver inte mer politiskt spel som sätter käppar i hjulet för vår Natoansökan, säger statsminister Magdalena Andersson (S).
Om riksdagen hade riktat en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S) skulle Andersson ha valt att låta hela regeringen avgå.
Men Johansson klarade sig med en rösts marginal. En misstroendeförklaring hade krävt 175 ja-röster. Högeroppositionen fick ihop 174.
Statsministern angrep efter omröstningen Moderatledaren Ulf Kristersson. Hon menar att Kristersson riskerade att försvåra Sveriges väg mot en Natomedlemskap genom att stödja Sverigedemokraternas begäran om att hålla en misstroendeomröstning.
– Han har valt att skapa osäkerhet i en tid när Sverige behöver ledarskap, handlingskraft och sammanhållning, säger Andersson.
Hon uppger att M:s, L:s och KD:s ”lättvindiga beslut” att stödja SD hade kunna få ”allvarliga konsekvenser” i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.
Inga eftergifter
På pressträffen efter omröstningen handlade dock flera frågor om i fall inte regeringen själv bidragit till att vägen in i Nato nu har försvårats.
Natolandet Turkiet blockerar för närvarande Sveriges Natoansökan bland annat med hänvisning till att Sverige inte gör tillräckligt mot kurdisk terrorism. Därför är den överenskommelse känslig som Socialdemokraternas har med den partilöse riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Den innebär att S lovar att fördjupa samarbetet med kurderna i Syrien.
Överenskommelsen gjordes i höstas, men S var tvunget att åter bekräfta att den fortfarande gäller för att få Kakabaveh att lägga ned sin avgörande röst i tisdagens misstroendeomröstning.
Enligt statsministern hade Kakabaveh önskemål om en ny överenskommelse, som S inte gick med på.
– Vi har inte gjort några eftergifter till Amineh Kakabaveh. Det kommer naturligtvis att noteras i Turkiet.