Den medeltida och timrade Södra Råda kyrka har byggts upp med 700 år gamla metoder och verktyg. Den återinvigs i pingsthelgen.
Kyrkan, som ligger nära Gullspång i nordligaste Västergötland, brann ner 2001 och sedan dess har ett forskningsprojekt byggt upp kyrkan på samma sätt som den ursprungligen byggdes på 1310-talet.
Det har gett insikter i arkitekturen, hur byggnaden var konstruerad och de många processer som är inblandade i bygget.
– En viktig insikt är det enorma arbete det innebär att ta fram allt byggnadsmaterial med den tidens verktyg och metoder. Att tillverka över 20000 takspån tar ett par år faktiskt, säger forskningsledaren Gunnar Almevik vid Hantverkslaboratoriet på institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet, som ansvarat för arbetet, i ett pressmeddelande.
Bland de arkitektoniska upptäckterna finns att det som tidigare sågs som skevheter i konstruktionen orsakade av sättningar i själva verket var medvetna arkitektoniska utformningar. Lutande gavlar och väggar får byggnaden att se högre ut och får kyrkorummet att verka djupare.
En annan upptäckt var att yxa användes istället för såg.
– På 1300-talet användes sällan sågen, så alla träd togs ner med yxa, ämnet togs ut ur stocken med yxa och finhöggs sedan med yxa. Att ta fram ett sex tums brett väggtimmer tog en hel arbetsdag. Vi har använt 220 väggtimmer i det här bygget, det blir många arbetstimmar. Till stor del var det säkert bönderna i församlingen som fick göra detta, säger Gunnar Almevik.
Annat som projektet arbetat med är hur en hantverkare valde vilka träd som skulle bli timmer.
– I projektet har hantverkares erfarenheter och perspektiv på historia stått i centrum. Hantverkaren har också varit forskare. Man kan säga att projektet har återuppväckt en spetskompetens, som varit förlorad, säger Gunnar Almevik.
Man har också fått insikter i hur 1300-talets byggarbetsplatser såg ut, med byggnadsställningar, ramper och hur tunga stockar och stenar flyttades.
Efter invigningen återstår att inreda och måla kyrkan i Södra Råda.