Det tog över 10 000 år för den svenska granen att återerövra Sverige efter den senaste istiden. Varför det gick så långsamt är ett mysterium.
Både innan och efter den senaste istiden har granen varit ett vanligt inslag i den svenska naturen. Men att göra ”comeback” efter den långa kylan visade sig svårare än vad forskare först hade trott, enligt en ny studie från Uppsala universitet som publicerats i tidskriften Nature Communications.
Tidigare har uppfattningen varit att granen invandrat norrifrån och först nått södra Sverige för 1 000 år sedan. Den nya studien har dock kommit fram till att granen var på plats redan när isen smälte för 14 000 år sedan. Resultaten togs fram genom att analysera uråldrigt dna som bevarats i sjösediment.
”Trots att granen var ett av de första träden på plats så kunde inte dessa träd breda ut sig i någon större utsträckning. Detta är förvånande då de växter som är tidiga kolonisatörer brukar ha en fördel i det avseendet”, säger Kevin Nota, forskarstuderande vid Uppsala universitet och försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.
En ytterligare upptäckt är att de första granarna troligen överlevde öster om isranden. Tidigare hade man trott att de överlevt i väster.
”Det verkar som om den svenska granen har genomlevt flera tidigare försök att ta över skogarna i Skandinavien, men att det endast var den sista expansionen som lyckades”, säger Laura Parducci, forskare vid Uppsala universitet och en av författarna bakom studien.