Startsida - Nyheter

Radar

Ursprungsfolk får bestämma över sin mark

Ursprungsbefolkningen A'i Cofán i Sinangoe lever i norra delen av Equadors Amazonas och får nu bestämma över sin mark.

Ecuadors högsta domstol ger landets ursprungsbefolkningar rätt att bestämma över sin mark. Domen kan sätta käppar i hjulet för presidentens planer på att öka oljeproduktionen.

Beslutet, som fattades förra veckan, innebär att regeringen nu måste söka samtycke från ursprungsbefolkningar för att bedriva gruvdrift och oljeutvinning på, eller intill, deras territorium.

“Efter två år har vi fått en historisk seger. Men vår kamp tar inte slut med den här triumfen, våra liv och naturen vi lever i fortsätter att hotas av gruvdrift och inkräktare”, skriver Cofanes Sinangoe från ursprungsbefolkningen A’i Cofán i Sinangoe i norra delen av Ecuadors Amazonas på Twitter. 
Det finns 14 ursprungsbefolkningar i Ecuador, många av dem lever i områden rika på olje- och mineralfyndigheter som i Ecuadors Amazonas, där majoriteten av landets oljereserver finns. 

"Domen är monumental"

– Den här domen är monumental, den förändrar spelplanen och maktbalansen mellan staten och de utvinningsintressen den representerar och ursprungsbefolkningar vars land har exploaterats i årtionden, säger Brian Parker, en advokat från den ideella organisationen Amazon Frontlines.

Domen är ett slag mot Ecuadors president Guillermo Lasso som planerat att fördubbla landets gruvdrift och oljeproduktion.

Olja och guld har blivit en förbannelse för A’i Cofán i Sinangoe. De har drabbats av oljeläckagen, högre andelar av cancer och sociala problemen. Foto: EmilioBermeo/AlianzaCeibo

I slutet på januari lämnade ursprungsbefolkningar i Ecuador in tusentals namnunderskrifter till landets högsta domstol för att kräva rätt att avgöra hur marken de lever på ska användas.

– Ecuadors ursprungsrörelse har varit emot utvinningsprojekt på deras territorium för att de har lidit av konsekvenserna; oljeläckagen, de högre andelarna av cancer, de sociala problemen. De vet vad olja och guld på deras land betyder, att det är en förbannelse. Nu har de makt att stoppa det om de vill, säger Brian Parker. 

Nu krävs samtycke

Krav på samtycke finns redan i grannländerna Colombia och Peru. De senaste åren har samhällen där vunnit stämningar i lokala domstolar för att stoppa gruvdrift och oljeutvinning. I Ecuador har ursprungsbefolkningar tillfrågats tidigare, men det har varit en bristfällig process där de saknat makt att säga nej. 

– Jag hoppas att vi nu får se ansträngningar från regeringen att gå in i diskussioner med ursprungsbefolkningar om de vill acceptera oljeutvinning eller gruvdrift på deras territorium. I värsta fall får vi se bedrägliga metoder och tryck mot ursprungsbefolkningar för att få dem att ge sitt samtycke, säger Brian Parker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV