Startsida - Nyheter

Radar

Utsläpp ska övervakas från rymden

Jorden sedd från satellit.

Med hjälp av en ny satellit ska man från och med år 2025 kunna mäta enskilda länders utsläpp med en större noggrannhet, rapporterar Forskning och Framsteg.  

I och med att stater enskilt rapporterar sina årliga koldioxidutsläpp till FN:s klimatkonvention (UNFCCC) så varierar länders utsläppsuppskattningar. Variationen beror på faktorer såsom datakvalité och varierande tillvägagångssätt.

Med hjälp av en ny satellit hoppas forskare kunna få mer noggrann och oberoende data om respektive länders koldioxidutsläpp. Satelliten, som har utvecklats av EU:s jordövervakningsprogram Copernicus, ska skickas ut i rymden från år 2025.

I en studie har forskare kommit fram till att den nya satelliten skapar förutsättningar för en global standard för utsläppsberäkningar.

– Det känns riktigt bra att vi har ett system som kommer att kunna bidra med oberoende information om ländernas koldioxidutsläpp. Vi hoppas att det blir en viktig pusselbit för att följa upp ländernas åtaganden i Parisavtalet, säger Marko Scholze till Forskning och Framsteg, naturgeografiforskare vid Lunds universitet och medförfattare till studien.

Satelliten har fått namnet Copernicus Anthropogenic Carbon Dioxide Monitoring (CO2M).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV