LFT tipsar om aktuella filmer, böcker och musik som du kan ta del av under julen. Denna gång om ett Shakespeare-drama i ny tappning, en dokumentär om en svensk nationalskald och om ett spel där du kan bli Sveriges egna diktator.
The Tragedy of Macbeth
Film, nyinspelning av Shakespeares drama
Här kan vi snacka klassiker. Macbeath hör tillsammans med Hamlet, Othello och Kung Lear till William Shakespeares mest kända senare tragedier. Bara i Sverige har den satts upp ett 60-tal gånger på olika teatrar sedan år 1900, den finns i flera operaversioner och har filmatiserats minst fem gånger. Nu kommer ytterligare en filmversion, den här gången signerad den kultförklarade regissören Joel Cohen (den här gången för ovanlighetens skull utan brodern Ethan Cohen) och med skådespelaren Denzel Washington i huvudrollen. Att se hur upphovsmannen bakom filmer som Fargo, The Big Lebowski och No Country for Old Men tar sig an Shakespeare ska sannerligen bli spännande, liksom att se hur Denzel Washington – som ofta spelat amerikanska actionhjältar – axlar rollen som den skotske kungen Macbeth. Filmen går upp i Sverige på juldagen.
Evert! Evert! Evert!
Dokumentärserie i tre delar, SVT
Jane Magnusson tycks ha ett passionerat förhållande till döda svenska gubbar. Efter dokumentärfilmerna om Gösta Ekman, Ingmar Bergman och HasseåTage kommer nu en filmserie om nationalskalden Evert Taube (i rättvisans namn ska tilläggas att hon också har hunnit med dokumentärer om Gina Dirawi och om världens första supermodell med Downs syndrom, Madeleine Stuart).
Evert Taube – bland annat känd som kompositör, konstnär, författare, sjöman och rumlare – har skrivit några av våra mest odödliga visklassiker och många menar att han i hög grad har format den svenska självbilden. I det här porträttet får vi följa hans liv och höra hans musik tolkad av bland andra Stefan Sundström och Ebbot Lundberg.
Hela serien finns redan nu på SVT play.
Klas Östergren: Julrevy i Jonseryd och andra berättelser
Novellsamling
Författaren och tidigare akademiledamoten Klas Östergrens nya novellsamling, där han har samlat ihop julnoveller som han har skrivit från 80-talet och fram tills i dag, kom ut redan i början av november. Men har du inte läst den ännu så är julhelgerna förstås ett bra tillfälle att passa på. Samlingen avslutas med den helt nyskrivna kortromanen Julrevy i Jonseryd och som vanligt hos Östergren ryms här såväl komik som vemod och inte minst en fantastisk fabuleringsglädje.
Dictator of Sweden
Spel av Civil Right Defenders
Har du någonsin drömt om att bli diktator? Nu kan du testa i det satiriska brädspelet Dictator of Sweden som organisationen Civil Right Defenders lanserar. Spelet går ut på att genom list, lögn och strategisk slutledningsförmåga ta reda på vilka som är med eller mot dig. Några spelare är demokrater och de andra antidemokrater och det gäller att se till att det andra laget inte vinner. På Civil Right Defenders hemsida kan man antingen beställa hem ett spel eller bidra med valfri summa för att få en utskriftsvänlig version.
Antal spelare: 5-8
Ålder: 10-100 år
Speltid: 30-60 min
Merit Hemmingson: Huvva! Vad tiden går
Folkmusikalbum
Att kalla Merit Hemmingson för en pionjär är nästan en underdrift. I början av 70-talet spelade hon in skivor där hon blandade folkmusik med rock, jazz och elektroniska influenser som både blev stilbildande och väldigt populära. I dag är hon 81 år men fortfarande något av ett unikum i svenskt musikliv. Efter olika musikaliska utflykter är hon nu tillbaka där hon började. Låtarna på den nya skivan är omtolkningar av de som hon spelade in till sina första skivor, men det låter ändå inte alls mossigt utan faktiskt förvånansvärt modernt. På skivan medverkar också flera moderna artister som Loney Dear, Sofia Karlsson, Nina Persson och Sara Parkman. Nästa år väntar dessutom en turné med denna otroligt pigga och vitala 81-åring.
Läs även: tipsen i vårt förra nummer.