Startsida - Nyheter

Zoom

Rätterna för en djurfri och grönare jul

Grönkål är nyttigt och otroligt gott.

Gott och grönt för människor, och snällt mot djur och natur – LFT bjuder på recept som kan passa på julbordet. Här finns såväl huvudrätter som desserter. Varför inte testa en gratäng med kålrabbi istället för en klassisk Jansson? Eller kanske en mjuk pepparkaka med frosting? 

Potatis- och kålrabbigratäng

500 gram potatis
2 kålrabbi
salt
300 g champinjoner
3 st schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olja
salt och kryddpeppar
4-5 dl växtgrädde
100 g mjölkfri ost
ströbröd
3 msk mjölkfritt margarin

Värm ugnen till 200°C. Skala potatisen och kålrabbin. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i ett vattenbad i cirka tio minuter. Skär svampen i mindre bitar, skiva schalotten- och vitlök. Fräs svamp och lök i olja. Salta och kryddpeppra. Häll av vattnet från potatisen och kålrabbin, och krama ur ordentligt. Tillsätt svamp och lök, samt grädde och riven ost och rör om.

Häll alltsammans i en ugnssäker form, pudra över ett tunt lager av ströbröd och klicka över margarin. Sätt in formen mitt i ugnen cirka 50 minuter tills gratängen fått fin färg.

Vegansk rödbetssallad, sillig currysvamp och potatissallad med curry är enkla rätter tack vare ett bra majonnäs- och fraicheutbud i butiken. Foto: Jenny Luks

Julig potatissallad med curry

500 g potatis
2 vitlöksklyftor
1 burk/tetra avrunna kikärtor
rapsolja
1 tsk curry
salt
peppar
1  syrligt äpple
½ dl purjolök
2 dl växtbaserad crème fraîche
1 tsk dijonsenap
1 tsk curry
salt
peppar
50 g färsk bladspenat

Sätt ugnen på 225°C. Hacka potatisen i mindre bitar och skiva vitlöken tunt. Bred ut potatis, kikärtor och vitlök på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och krydda med curry, salt och peppar. Rosta i ugnen 25-30 min tills potatisen är genomstekt och kikärtorna krispiga.

Blanda rivet äpple och tunt skivad purjolök i en stor skål. Rör ner fraîche, dijonsenap, vitlök och kryddorna. Rör försiktigt ner potatis och kikärtor och blanda i spenat. Serveras lätt kyld.

Grönkålssallad med apelsin

½ påse färsk grönkål
olja
salt
¼ rödkålshuvud
1-2 apelsiner
persilja
valnötter
olivolja
ev granatäppelkärnor

Dressing:

4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk grovkornig senap
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 150°C. Riv loss de bladiga delarna av grönkålen. Stammen vill vi inte ha. Hacka grönkålsbladen. Blanda med olivolja och salta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen cirka 20 minuter. Rör om några gånger under tiden. Ta ut grönkålen när den känns torr och krispig, men se till att inte bränna den.

Strimla rödkålen och filea apelsinerna. Blanda dem med grönkålen i en stor skål. Rör ihop dressingen och ringla över salladen. Dekorera med persilja, valnötter och eventuellt granatäppelkärnor.

Inga klurigheter alls. Veganska bakverk är faktiskt lika lättbakade som konventionella. Det gäller bara att hitta veganska varianter av de mejerier som ingår. Foto: Jenny Luks

Mjuk pepparkaka med lingonfrosting

125 g margarin
2 dl vegansk crème fraîche
1 dl lingonsylt
2 dl socker
2 msk mörk sirap
4 dl mjöl
½ dl sojamjöl
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 msk bakpulver
ströbröd

Frosting:
100 g vegansk cream cheese
75 g mjölkfritt margarin
3 dl florsocker
2 tsk vaniljpulver
lingon

Smält margarinet, häll det i en bunke med fraiche, lingonsylt, socker och sirap och blanda väl. Rör i en annan skål samman mjöl, sojamjöl, kryddor och bakpulver. Strö försiktigt ner mjölblandningen i bunken med blöta ingredienser och rör om ordentligt. Häll i en smord och bröad brödform. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter i 175°C. Rör samman frostingingredienserna. Täck kakan med frosting, när den svalnat. Dekorera med lingon.

Saffranskaka

100 g margarin
2½ dl sötad soja- eller havredryck
4½ dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk sojamjöl (kan hoppas över)
3 tsk bakpulver
1-2 påsar saffran (en påse = 0,5 gram)
ströbröd

Smält margarinet i en liten kastrull och rör ner mjölken. Blanda mjöl, socker, sojamjöl, bakpulver och saffran i en bunke. Rör ner margarinmjölken och vispa smeten fluffig. Häll i en smord och bröad brödform. Grädde i ugn i 200°C i 40-45 minuter.
Maltes apelsinris
5 dl kall risgrynsgröt
2 dl vegansk dessertgrädde
2-3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
4 apelsiner

Koka risgrynsgröt enligt grötrisförpackningens instruktioner och byt ut komjölken mot sötad växtmjölk. Låt svalna. Rör ner grädde, socker och vaniljsocker. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Skär bort så mycket som möjligt av det vita och ta bort eventuella kärnor. Blanda ner apelsinerna i gräddriset. Servera kallt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV